De zwarte pest treft de arme boeren

Zo om de twee jaar trekt Fons de Kind uit Sint Jansteen ten strijde tegen de kraaiachtigen. De ene keer vreten de zwartgevederde killers de nesten leeg van mussen en spreeuwen, de andere keer is er een overdaad aan eksters en dit jaar worden – in de optiek van kraaienhater De Kind – de boeren het slachtoffer van de vogels. Want, zo meldt een verslaggever van de halfformaten in het Zeeuwse (toevallig ook altijd dezelfde)
“Graanetende vogels gaan er op akkers in de gemeente Hulst dagelijks vandoor met honderden kilo’s graan.”
Dat becijfert vogelkenner Fons de Kind uit Sint Jansteen op basis van recente vogeltellingen.

“Dit voorjaar vlogen er 250 eksters en 1200 kauwen vanuit de bossen van Heikant, Sint Jansteen en Clinge richting Absdale, Hulst en richting Graauw”, zegt De Kind. “Die moeten hun eten zien te halen bij de boer of in tuinen bij de kippen.” Volgens De kind eten 12 kauwen per dag alleen al een kilo gerst op. “Dat betekent dus dat de schade aan de landbouwgewassen heel groot is.” Of er alleen kraaien rondvliegen in het Land van Hulst en niet elders. Doorredenerend zou de zwarte golf Neerlands boerenstand onderhand arm vreten.

Vanwaar die aversie tegen de mensen onder het gevogelte, die intelligente zwartrakkers. Wil vogelaar Kind aan de slag met hagelpatronen. Wil hij de laatste kraaien op de Tower afschieten en Engeland voorgoed doen verdwijnen in de mist der historie. Is dit een jagersmythe, net zoals de baby-etende vossen die regelmatig in Zeeuws-Vlaanderen de dreven onveilig maken (om van de Wolf van Walsoorden maar niet te spreken).

De Kind wil af van Pikkie de Ekster, van de Kauwtjes, Kraaien en Raven.
Weg ermee, die zwarte uitvreters.
Afschieten, ze vreten de akkerbouwers de armoe in.

Kom op man. De zwart gevederde zijn wat ze zijn. De mensen onder de vogels, de survivals, de brutalen in het vogelrijk. Ooit had ik een kauw bij me in huis, omdat-ie een vleugel gebroken had. Ik verzorgde dat dier zo goed en kwaad als ik kon. Zag hoe die kraaloogjes mij en mijn huisgenoten volgden, van huiskamer naar de keuken, van in de hal naar boven. Het brutaaltje wist op een gegeven moment zelfs de koelkast open te krijgen door met zijn snavel net zolang tussen deur en plastic omranding te wringen dat de magneetsluiting uiteindelijk meegaf en de kast zijn schatten prijsgaf. Kaas, snijvlees, boter, verpakt of niet, het werd genuttigd, meerdere keren. En als je Kauwlief dan betrapte, hupte snel weg, een beetje krijsend…Je doet me toch niks…
En ik vind, vogelaar De Kind, dat we die beesten ook gewoon moeten laten.
Verzin aub eens een ander verhaal.
Over meeuwen misschien.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op De zwarte pest treft de arme boeren

 1. Ik ben het deze keer volledig met je eens. Laat de kraaien met rust. Ieder zijn plaats in de natuur.

 2. Jaap van Peperstraten schreef:

  Zou de De Kind de geschiedenis van de Maoïsten bestudeerd hebben. Die maakten ook de vogels af

 3. guus langeraert schreef:

  En toch mis ik in onze tuin die mooie kleine vogeltjes, maar kraaien, kraaien te over ….die komen – meer dan me lief is – mijn jenivers, beiers en frenzen alen, wan k’en gin nettn.

 4. Peter schreef:

  Ze vreten eieren en jonge vogels op, want natuurlijke vijanden hebben ze te weinig. Het is echt een pest. Als je dat laat gebeuren ben je geen dierenvriend.

 5. Karel Steijaert schreef:

  Toch heeft de Kind wel een punt dat die kauwen de overhand krijgen, ze nestelen in de schoorstenen en bij mijn zoon zijn schuur van 40 m lang hebben ze heel de isolatie opgevreten, leuk is dat, dan liever een mus onder de pannen!

Reacties zijn gesloten.