Het grofvuil, de oprichting van Dethon Sloop en de groei van Zelzate tot ver over de grens

Zit Jan Lonink, burgemeester van grootstad Terneuzen, voor de zoveelste keer in China Chinezen te paaien om met wat voor zaken dan ook naar Zeeuws-Vlaanderen te komen (ze zijn geweest en hebben het gezien en dachten jaja), plempen ze tijdens zijn afwezigheid allerhande vervuilers in de – het mag niet meer gezegd worden maar ach – de Kanaalzone. Heros verkoopt zijn boedel – inclusief zijn groeiende bergen aan giftige vlieg-en bodemassen – aan de Duitse afvalverwerker Remex, vervolgens wordt het terrein van de amper failliete De Feijter Groep op de Axelse Vlakte aangekocht door de grootste sloper in Nederlanden, Beelen uit Amersfoort en wordt ook – zomaar even – gewag gemaakt van de opslag van radioactieve, ic splijtstoffen op een bedrijf net naast Dow en de Westerscheldetunnel. Heho, potverpielekes, in amper twee weken tijd dreigt de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone te verworden tot de afvalput van Nederland. Wat is hier aan de hand? Slapen onze gekozen vertegenwoordigers in Terneuzen? Is het bestuur van Zeeland Sseaports inmiddels zover op afstand dat men helemaal niks meer in de smiezen heeft of wat…?

Het lijkt er op ofdat Terneuzen de tsunami van vuilverwerkers helemaal niet erg vindt.
Want ja, als je ziet wat GroenLinkser Peter Clijsen te melden had op de PZC-site dan begint het er aardig op te lijken dat zelfs de groene jongens in Terneuzen die moderne recyclingbedrijven – want zo heet dat tegenwoordig in die sector – zelfs verwelkomen.
Komen ze afzetten met duurzaam hergebruik en demontage en natuurlijk banen, want die zijn nodig.
Dat laatste is ontegenzeggelijk waar, maar of dat Zeeuws-Vlaanderen blij moet zijn met uitbreidingen in deze bedrijfstak?
Ik twijfel daar sterk aan.
Tja, het kan natuurlijk dat Co van Schaik opeens op het idee van Dethon Sloop is gekomen, maar ik denk dat ik me dan vergis. OOk voor de 177 WSW’ers die dit jaar nog aan een marktconforme baan geholpen moeten worden lijkt me deze werkgelegenheid geen echt alternatief.
Recyclering. Ammehoela.
Het gros van deze bedrijven maakt geld met andermans rotzooi, grof geld soms.
Dat deze bedrijven nodig zijn klopt ook, maar dat ze her en der voor grote problemen zorgen, klopt evenzeer.
En op tal van plekken zijn ze dan ook niet welkom. Niet in Kampen, niet in Breda en niet in Harlingen.
Maar in de Kanaalzone? No probleem. Open armen, kom maar.
Met je vliegas ( dat ophoopt omdat er amper nog een weg wordt aangelegd), met je sloopschepen (weg gaan ze niet, kanaalarmen kun je ermee vullen), met je chemische afval, je radioactieve rotzooi en je goddank nog te vergassen varkensstront!
Breng het maar naar – ja, helaas negatieve connatie – de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone.
Donder alles maar neer.
Liefst om en nabij Sluiskil, want daar zijn de mensen naar jarenlang cokes te hebben gesnoven toch niet wijzer.
En dan de verhalen die de ronde do9en over het een en ander.
De gereformeerde De Feijter groep failliet (zonde overigens voor het gros van de 80 nieuwe baanlozen), maar niet getreurd binnen eigen kring. We hebben zo iemand gevonden die de opstallen en grond kopen wilt ( raar, want normaal geeft ZSP alleen grond in erfpacht uit, maar ach broeder Van der Hart kan wellicht uitkomst bieden). Beelen, Veluwebred en dus van de goede gezindte (alhoewel zelf wat afvallig) springt er op. Heeft wel zin in Zeeuws-Vlaanderen, daar valt nog wel wat te verhapstukken.
Nou, daar zullen de Zeeuwse vuilverwerkers van Scheldebekken, Sagro en anderen toch niet echt op zitten wachten. Zo’n rauwdauwer, die er niet voor terugdeinst om concurrenten voor de rechter te dagen als het ‘m uitkomt.
Én waarom moet er nu radioactieve rotzooi worden opgeslagen en behandeld bij voorheen Verbrugge Milieu, Delta Milieu, Watco en wat het nu mag heten. Lekkere bedoening, komt zomaar uit de lucht vallen en minister Verhagen van ELI heeft er -zo blijkt – geen moeite mee, maar die heeft – als het Zeeland betreft – nergens moeite mee. Die Zeeuwen zijn gewend aan dat stralingsgoedje, moet-ie gedacht hebben, die pruimen dat wel.
En Lonink, die ligt op een hotelbed in Shanghai zijn vrouw te sms’en dat het allemaal goed gaat met hem en dat hij net begonnen is in het boek van ene Thomas Blommaert, een schrijver die nog nooit in Zelzate was geweest.
Ik hoop wel dat Lonink daar lering uit trekt.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Het grofvuil, de oprichting van Dethon Sloop en de groei van Zelzate tot ver over de grens

  1. Frits Jansen schreef:

    Gotver , goed zo Connie met gestrekt been erin. D’r valt heel wat uit te leggen, een interessant dossier die afval verwerkings maffia. Ge geloofd toch niet dat die Beelen honderden werknemers nodig heeft. Zitten die politici nu te slapen, hebben die geen vragen. Noem het woord arbeidsplaatsen en alles mag en is goed.

  2. Tom Willaert schreef:

    Het past natuurlijk wel allemaal in het grote plaatje van het politieke verzinsel “KRIMP” beste Conny.

    Wat dat betreft lopen een aantal dossiers verdacht synchroon. Benieuwd naar de visie van de gemeente Terneuzen wat de Kanaalzone betreft. Die biedt wat mij betreft best kansen voor bonafide afvalverwerkers die op innovatieve leest geschoeid zijn uiteraard.

Reacties zijn gesloten.