Ter eer en glorie van de stede H.

Tussen de pantoffels: "Zou U toch niet even willen overwegen om alsnog..."

Ziet U het gebeuren dat een burgemeester een bedrijfsleidster van een schoenenreus benadert met het verzoek om vooral toe te treden tot de ondernemersvereniging, omdat het anders zo’n clubje van louter en alleen VVD’ers is? Ziet U het voor zich dat een burgemeesters tussen de pantoffels (maat 42 en meer) aan het smoezen is met een dame over complotten en samenzweringen binnen een vereniging waar hij niets over te zeggen heeft, maar die wel zo ontzettend belangrijk is voor zijn stad. En omdat die club zo ontzettend belangrijk is is het ook ontzettend belangrijk dat in die club bestuursleden zitten die geen binding hebben met bijvoorbeeeld die VVD, maar die echt staan voor ondernemersbelangen en de belangen van de stede H. in het algemeen. Nee, ik hoor het U denken, dat doen burgemeesters niet.

Maar o jawel, in de meest met Zeeuws-Vlaams DNA-doordrenkte stede van Zeeland, kan het makkelijk gebeuren dat een burgemeester dat doet en ook gedaan heeft. Simpelweg, omdat de burgemeester in de gaten heeft gekregen dat na het – min of meer – gedwongen opstappen van de vorige voorzitter van de ondernemersvereniging ook de rest van de bestuursleden van de club zijn vertrokken en hun plaats zijn ingeruimd door lieden die het best getypeerd worden als de Hulst Hoeragroep.
Lieden die aangestuurd worden door de grootsponsoren Morres (Walter van der Griendt) en Lafoma ( Nico Boussen) en die nu onder leiding van oud-Impuls Zeeland medewerker Ed Peerbolte (VVD) uit Nieuw-Namen Hulst weer eens goed op de kaart gaan zetten. Het zal mij vervolgens op termijn niet verbazen dat voor de ontwikkeling van allerlei plannen voor de stad en voor marketing en subsidietrajecten de naam Erac uit Boxtel nog wel eens zal vallen, want de oud Impulser is inmiddels zijn oud-Impulsdirecteur Van der Wal gevolgd op het consultancypad en zitten nu dus beiden bij Erac, waar – en dat vermoed ik dan maar – Impuls Zeeland uitstekend banden mee onderhoudt.
Dit soort relaties veroorzaken bij veel gewone mensen brandend maagzuur en meer en ik hoop dat ook de gemeenteraad van Hulst snel kennis vergaard over de coupe d’ etat binnen de Hulster ondernemerskringen, want frisse spelletjes zijn er de voorbije weken namelijk niet gespeeld.

Sterker nog, hoe Peerbolte aan zijn voorzitterschap gekomen is is ook al opmerkelijk. Tja, want niet Peerbolte was in eerste instantie de aangewezen (en gevraagde kandidaat) om Tom Willaert op te volgen, nee, dat was de schoenendame, Nelleke Langeraert, die er zin in had, die zich aan het voorbereiden was en allerhande dossiers al tot zich genomen had. Maar nee, de kandidaat-voorzitter kon uit de krant vernemen dat niet zij, maar Peerbolte de nieuwe onderenemersleider werd. Vreemd vond ze dat en dat dan enkele dagen een burgemeester in haar zaak verscheen met vragen nog vreemder…

En vreemd was ook dat de penningmeester van het bestuur kort na het vertrek van Willaert plots geconfronteerd werd met tal van verzoekjes om geld, geld, geld. En ook nog eens van het bezoekersmanagement (gerund door VVD-raadslid Monique de Bruijn), die financieel niets met de Ondernemersvereniging te verhapstukken heeft. Voor de penningmeester was dat, het graaien in de ruif, reden om er maar de brui aan te geven, hij kon dat overigens nog zelf bepalen. De vertegenwoordiger van de horeca in het oude bestuur kreeg terloops te horen dat ook voor hem een vervanger was gevonden. Ook is er inmiddels weer begonnen met de productie van een Hulst Magazine op ouderwetse wijze, dat wil zeggen op een dusdanige manier dat de maker van het blad – een bestuurslid van de club – er zelf wat aan overhoudt. Dus zichzelf laat belonen uit de verenigingskas, iets waar onder het vorige bestuur een eind aan was gemaakt.
En dat alles ter eer en glorie van de stede Hulst, maar ja, daar weet de wethouder van toerisme en promotie De Kraker (ook VVD) alles van…

Vreemd is ook dat het vorige bestuur van Onderenemersvereniging Hulst het gemeentebestuur enkele jaren op het hart heeft gedrukt om het kernwinkelgebied – de binnenstad – nadrukkelijk eerst te versterken en om dan te kijken naar mogelijke ontwikkelingen bij Morres en nu dat bestuur het veld geruimd heeft datzelfde bestuur bestemmingsplanwijzigingen in voorbereiding heeft die meer ruimte bieden aan Morres en Lafoma om grootschalige en kleinschaligere detailhandel uit de grond te stampen, die vervolgens een funest gevolg zullen hebben voor de neringdoenden in de binnenstad.

Onderzoeken over koopontwikkelingen, bezoekersstromen en marktontwikkelingen die het vorige bestuur liet uitvoeren, maar waarvan de resultaten slechts ten dele publiekelijk werden gemaakt omdat in andere delen specifieke bedrijfsgegevens stonden, zijn nu vrijelijk ter beschikking gesteld van de Hulst Hoeragroep die er kennis van namen en de gemeente snel lieten weten weinig woningen te willen bouwen tussen Stationsgebied en Morres. En dat is ook een beetje vreemd. Dat de Hoeragroep nu beschikt over een onderzoek van 50 mille dat betaald is door de (binnenstad) ondernemers die ze in de nabije toekomst het vel over de oren gaan trekken.

Ziet U het gebeuren dat Hulst de komende jaren meer bezoekers gaat trekken? Ik heb mijn twijfels, maar misschien heb ik het helemaal mis. Als je als nieuw bestuur weer twintig jaar terug gaat in de tijd, met onderling gekissebis, zelfverrijking en clanvorming, dan denk je misschien dat dit toch effect heeft, omdat er twintig jaar terug er ook meer Belgen in Hulst rondliepen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Ter eer en glorie van de stede H.

 1. Ronnie schreef:

  Ik begreep al niet goed waarom een wethouder van Openbare Werken de prijs voor “Beste Zaak van Hulst” uit moest reiken. Nu begrijp ik het wel: Clen de Kraker =VVD, Ed Peerbolte=VVD, Monique de Bruijn=VVD, etcetera.
  Dank je wel Conny voor de heldere uitleg.
  De verkiezingsstrijd is nu al begonnen. Ik ben benieuwd welke gevolgen dit heeft voor de Coalitie.

 2. H.Postma schreef:

  Het wordt er daar in de Reynaertstad, als ik dit zo lees, met al die hedendaagse VVD’ers niet overzichtelijker op. Wat een intriges, leg je daar allemaal bloot, Conny. In mijn tijd focuste iedereen op de drie MMM’s: Molthoff, Milock en Morres. Zodat snoodaarts als gemeentesecretaris/reder/woningbouwmagnaat Van Denderen, plus drugs- en porno mafia, onbespied hun gang konden gaan, terwijl Rabobank wit waste wat zwart was. Maar VVD’ers… ? De enige plek waar die nog wat in de melk te brokkelen hadden, was binnen de Raad van Elf. Alaaf…..!

 3. John Schalkens schreef:

  @Ronnie, u zou hier ook de volledige portefeuille van wethouder de Kraker kunnen vermelden, en zien waarom het niet zo raar is dat de Kraker die prijs mocht uitreiken.
  Zie: http://www.gemeentehulst.nl/De_Gemeente/Bestuur/College_van_burgemeester_en_wethouders/Dhr_Clen_de_Kraker

  En zijn de door u bedoelde ‘etcetera’s’ wel lid van de VVD? …. Vraag het ze zelf eens voordat u conclusies gaat trekken. Men moet dus niet zomaar alles voor waarheid aannemen wat in de blog hierboven geschreven staat. En dan nog, veel ondernemers zijn liberalen dus dan is het toch niet zo verwonderlijk dat hun “vertegenwoordigers” ook liberalen zijn 😉

Reacties zijn gesloten.