Dit kan niet…

Zo af en toe stem ik mijn tv af op RTL-Z om te vernemen hoe we er economisch voorstaan. En soms moet ik lachen om de hijgerige stijl van verslag doen. Die verslaggevers en presentatoren golven in toon en tempo mee op de bewegingen van de indexen. Gaat het slecht, dan wordt er gesomberd is het tempo laag en wordt er bij tijd en wijle gezucht, gekreund. Gaat het goed of bereslecht dan slaat de hyperventilatie toe. Doet men verslag alsof men een van de beursvloer gepikte trader is en wordt er gejakkerd in een tempo van heb ik jou daar. Als in zo manisch moment ook het reguliere nieuws verpakt wordt geeft me dat bijkans een tweeslachtig gevoel.

Vandaag ook; prachtige beursdag, mooie rallye, goede cijfers uit Amerika – een masterstudie gaat uitwonende studenten vanaf september 3200 euro meer kosten – valt mee met de werkloosheid, Ahold kon beter, ondanks mooie omzetcijfer – 460.000 werklozen, vooral oudere moeilijk te plaatsen mensen – ook in omliggende landen ging het goed vandaag op de beurzen, Italie en Spanje haalden miljarden op – 300.000 reumapatiënten krijgen fysiotherapie niet meer vergoed uit de basisverzekering – Kodak maakte al drie jaar geen winst meer, maar de financials in ons land deden het prima – voor 1 miljoen gepensioneerden slecht nieuws, zij worden door de pensioenfondsen gekort op hun pensioen. – kijk en dan wordt zo’n bulletin afgesloten met een vooruitblikje op het echte RTL-journaal, alsof die mededelingen tussendoor geen nieuwswaarde hadden.
Goddomme, een dag vol pijnlijk nieuws voor gewone mensen, blijkt dan een goede dag te zijn voor aandeelhouders en speculanten. Misschien zelfs voor wat pensioenfondsen, maar niet voor pensionado’s.
En ik vind dat dit niet kan.
Vind ik.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Dit kan niet…

  1. Misschien goed om te weten dat de beurs altijd minstens een half jaar voorloopt op de economische situatie van nu…………..Ook handig om te weten: meestal start een conjuncturele omslag in de Verenigde Staten en gaat het via Vlaanderen het Europese vaste land op…………Dat zie je dan al op de beurs terwijl iedereen hier nog als een geslagen hond rondloopt……………Een omslag in de conjunctuur zie je meestal als eerste bij de uitzendbureau’s. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee!

    • van Gremberghe schreef:

      Dat klopt allemaal aardig en besef ook. Alleen die nieuwsbulletins op Rtl-z zijn onevenwichtig in presentatie, daar hoort zo ’n redactie oog voor te hebben.

Reacties zijn gesloten.