ROC, weg ermee 2, met dank aan Ron de Kort

In een tijd van forse bezuinigingen op zowat alles in het publieke veld heeft het provinciebestuur van Waterland. onder druk van het bestuur en directies van de ROC in Zeeland en de Zeeuwsch-Vlaamse gemeenten in de kerstperiode besloten om alsnog 1 miljoen euro beschikbaar te stellen om het hoofdkantoor van het Zeeuwse fusiekantoor vooralsnog in Terneuzen te houden.
De gemeenten hadden al eerder zeven ton bijeengesprokkeld. maar andere bestuurslagen hielden eerst de boot af. Dat gegeven was voor de Ondernemingsraad van het ROC kort voor de kerstvakantie reden om aan te geven dat de verplaatsing van het hoofdkwartier geen kans maakte. Naarstig overleg op het hoogste niveau en een speurtocht naar middelen was het gevolg.


Neemt niet weg dat eerder berichten in dit blog over het feit dat Zeeuws-Vlaamse ROC medewerkers vooralsnog in Midde3lburg aan de slag moeten gewoon feitelijk zijn. Om het nieuwe hoofdkantoor in Terneuzen onder te kunnen brengen moet er in Terneuzen nog het een en ander verbouwd worden. Voor die verbouwing mogen geen onderwijsmiddelen gebruikt worden maar heeft het ROC ondermeer dit douceurtje van de provincie nodig. Rn zoals bekend wordt de rest van het gedoneerde geld van U en ik gebruikt om het reisgeld van meer dan 100 stafleden en administratief personeel te bekostigen, die -tegen hun zin – dagelijks tussen Midden-Zeeland en Terneuzen moeten gaan pendelen.
Overigens om dat allemaal te kunnen bekostigen rekent het nieuwe ROC van hoofdman Harry van Waveren!!! er ook nog op dat het bedrijfsleven een duit in het zakje gaat doen.
Voorlopig blijven de opleidingen elektro-techniek benedenmaats (dus onder de landelijke exameneisen) presteren en er zijn er nog een paar waar wat probleempjes zijn.
En voorlopig blijven…
O ja, ik begrijp dat bovenstaande morgen – maandag – gecommuniceerd gaat worden zoals dat heet…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

18 reacties op ROC, weg ermee 2, met dank aan Ron de Kort

 1. Ron de Kort schreef:

  Ai, weer niet goed geinformeerd. Maar als blogger mag je natuurlijk wel gewoon alled schrijven waar je zin in hebt. wat je er allemaal mee beoogd is mij niet duidelijk.

  • van Gremberghe schreef:

   Waar het om gaat, volksvertegenwoordiger die alles weet, is dat publieke middelen ingezet worden voor verkeerd doeleinden. Het ROC personeel wil het niet, leerlingen schieten er geen biet mee op en ook Zeeuws-Vlaanderen als gemeenschap heeft hier niets aan.

 2. Tom Aarts schreef:

  Probeer een politicus maar eens op consequenties te wijzen. Daar wordt uberhaupt niet naar gekeken het gaat om ‘de smoel’ vam het moment en niet over wat dat in de toekomst kan betekenen. Helaas is dat geen regionale ontwikkeling. En jij maar hopen dat de ‘krimp’ als eerste in de politiek en haar ambtenarenapparaat zou toeslaan……………..

 3. Ron de Kort schreef:

  Conny, ik weet zeker niet alles. Maar als je je mening geef, ga dan uit van de ware feiten. Als je de feiten niet kent, moet je ook geen onzin neerschrijven. Natuurlijk mag jij een mening hebben over het hoofdkantoor van het ROC. Dat jij graag alles uit Zeeuws-Vlaanderen weg laat gaan is jouw mening. Dat mag jij vinden, maar ik denk daar echt anders over.
  De publieke middelen die nu worden ingezet, zijn mijn inziens zeer beperkt. Zelfs minder dan eerder was afgesproken door het vorige college van GS.
  Onderwijsinstellingen zijn nu evenwichtig verdeeld over Zeeland. Hogeschool in Vlissingen, Roosevelt Academy in Middelburg en ROC in Terneuzen. Is ook hetgeen de onderwijsauthoriteit Ed d’Hondt adviseerde.
  Dat leerlingen van ROC straks meer moeten gaan reizen voor het volgen van een opleiding heeft niets te maken met de plaats van het hoofdkantoor. Die verdeling van waar welke opleiding zou worden gegegeven, lag al eerder vast.
  Ik blijf je blog volgen, maar hoop wel dat je in de toekomst blijft uitgaan van feiten.

  • van Gremberghe schreef:

   Als je het steeds maar hebt over ware feiten, zijn er dan ook nog onware feiten. Je verwijt me steeds de feiten niet juist te hebben, maar voert geen enkel feit aan.
   Als we het dan over feiten hebben voer jij aan dat ik alles uit Zeeuws-Vlaanderen weg wil laten gaan dat dit mijn mening is, nou wordt-ie helemaal mooi.
   Vervolgens voer je aan dat de inzet van publieke middelen voor dat ROC waar ik tegen gekant ben, jouw inziens zeer beperkt is. Kortom meningen, meningen, meningen.

   • Ron de Kort schreef:

    Conny, ik was feitelijk beter geinformeerd, maar dat wil niet zeggen dat het handig is met die zaken te vroeg naar buiten te komen. Zou tactisch onverstandig geweest zijn wetende wat er allemaal leeft. Nog een tripel doen vandaag of morgen?

 4. Tom Aarts schreef:

  En zo zie je maar waar de feiten boven tafel komen als je met een politiek dier wil spreken……..alleen aan de bar………..en beneveld!!

 5. Max schreef:

  Het ROC Zeeland GOOIT HET GELD OVER DE BALK
  Jaarlijks reizen 110 medewerkers 200 dagen door de tunnel kosten €220.000 tol
  Reiskosten 200 dg x110 personen x70km a € 0,29 = €446.000
  reistijd totaal meer dan 1 uur a€50 gekapitaliseerd = € 1.100.000
  tel daar ben op de CO2 uitstoot goed voor duurzaam zeeland kosten ???
  Verbouwingskosten €€€€€ onbekend
  10 jaar huurcontract roc gebouw op de Ravensteinweg middelburg.
  Werkelijke kosten over een periode van 10 jaar ongeveer 20 miljoen euro
  Hoeveel onderwijs had je daar voor kunnen geven
  EGO op hun TOP

  • Concluderen dat er geld over de balk gegooid wordt op basis slecht rekenen maakt de zaak voor Middelburg niet sterker, geachte Max. De berekende reiskosten moeten verminderd worden met de reiskosten die gemaakt zouden zijn als gekozen was voor een hoofdkantoor in Middelburg; maar dan door de medewerkers van ROC Westerschelde. Idem geldt voor de CO2 uitstoot.
   (als het daarom te doen is, kun beter een pleidooi houden voor Borssele II) Verder getuigt het van rekenkundige hygiëne als je de kosten van leegstand/verbouwing van Middelburg wegstreept tegen de leegstand/verbouwing in Terneuzen in het omgekeerde geval. Tot slot zou het mij verbazen als het ROC Middelburgse medewerkers in werktijd laat reizen (in Terneuzen in ieder geval niet), dus die €50 per uur is rekening man.

 6. Max schreef:

  En zuinig zijn de nieuwe bestuurders olv hennie van meerkerk niet. 2 bestuurders beloofd als signaal van noodzaak voor fusie. Tekort aan geld was nl de belangrijkste drijfveer. Maar nu toch maar 3 bestuurders. Eigen baan eerst dan 100 man eruit.
  Extrakosten extra bestuurder over 3 jaar € 450.000

 7. Tom Willaert schreef:

  het failliet van Zeeland op bestuurlijk vlak is hiermee aangetoond lijkt me.
  Het ellendige eilanddenken wordt er weer mee in stand gehouden.

  Investeren in toekomst als regio doe je “onderin”. Niet “bovenin”.! Investeer in faciliteiten waar (jonge) mensen binnen aanvaardbare tijd arriveren tegen zo min mogelijk kosten!

  Het blijft echter moeilijk om eigen belang te laten vallen voor algemeen belang. Zo wordt krimp in ieder geval een feit. Klaarblijkelijk wil men dat om later te kunnen zeggen dat ze dat voorspeld hadden.

  Selffullfilling prophecy heet dat! #fail

 8. Jaap van Peperstraten schreef:

  Het voorstel van Jan Franssen, CvdK Zuid-Holland, om met Zeeland,Zuid Holland en West Brabant één provincie te vormen lijkt mij zo gek nog niet. Ik ben er stellig van overtuigd dat zulks besluiten zoals hierboven omschreven tot het verleden gaan behoren.

  • van Gremberghe schreef:

   Ik ben nooit zo’n voorstander geweest van de zg tussenbesturen zoals een provincie. De fusieplannen duiden er ook op dat ze in verstedelijkt Nederland feitelijk hun positie kwijt zijn.

 9. Max schreef:

  Opmerkelijk dat een bedrijf als Dow chemical geld geeft voor een hoofdkantoor en niet investeert in de opleiding procestechniek. Logisch toch! Bestuurders dekken elkaar

 10. Max schreef:

  Het nieuwe ROC moet natuurlijk een nieuwe naam hebben. Het is namelijk niet meer het ROC van Zeeland. Kosten nieuwe huisstijl, nieuwe logo’s, nieuwe website, nieuwe vlaggen, nieuw briefpapier. Alle logo’s van de gebouwen, nieuwe flyers, nieuwe brochures. Kosten €500.000 wel jammer natuurlijk als het gewoon nog ROC Zeeland had kunnen blijven heten met 1 nieuwe vestiging in Terneuzen. € 500.000 Dat zijn 9 docenten in een full time aanstelling die oed onderwijs hadden kunnen verzorgen.

 11. DeBruin schreef:

  Er is de Zeeuws Vlamingen veel aan gelegen een punt te maken van deze fusie op vlakken die verder gaan dan de vestiging van het hoofdkantoor. Het gaat er in de eerste plaats om dat de fusie volledig ongewenst en voor ROC Westerschelde onnodig was. ROC Zeeland heeft namelijk in het verleden verkeerd geinvesteerd in gebouwen en daar mag Zeeuws Vlanderen voor opdraaien. In ruil voor een bestuurspositie in de nieuwe organisatie heeft de directeur van ROC Westerschelde het rapport “Kerend tij” gebruikt om een fusie door te drukken. Redenen voor fusie zouden zijn: toekomstbestendig aan bod van onderwijs, financieel gezonde organisatie en het berreiken van synergie. Met geen woord is gesproken over kwaliteit, het feit dat ROC Westerschelde er helemaal niet zo slecht voor stond als wordt beweerd (in tegenstelling tot ROC Zeeland), onbehoorlijk en onevenredig lange reistijden voor studenten, etc. Daarnaast heerst in Zeeuws Vlaanderen de overtuiging dat het weglekken van allerhande voorzieningen een grens heeft bereikt. Er wordt in dit geval te hard gemanaged op de centen en te weinig op de bereikbaarheid van het onderwijs voor de inwoners van de regio.

 12. Tom Aarts schreef:

  @DeBruin

  U slaat de spijker op zijn kop, jammer dat zoiets alleen wordt ervaren bij degene die niet aan de touwtjes trekt ( of wil trekken)

Reacties zijn gesloten.