ROC, weg ermee…

Een deel van het administratieve personeel van het ROC Westerschelde moet na de kerstvakantie de tunnel door om in Middelburg te gaan werken. De verplaatsing heeft alles te maken met de fusie van de Zeeuwse ROC’s die dit jaar formeel zijn beslag moet krijgen. Het feit dat nu al Zeeuws-Vlaamse medewerkers richting Middelburg gedirigeerd worden duidt er op dat het allerminst waarschijnlijk is dat het hoofdkantoor van het nieuwe Zeeuwse ROC in Terneuzen komt. Bestuurlijk Zeeuws-Vlaanderen had dit graag gehad, heeft ervoor geijverd, maar aangezien het ROC er niet in geslaagd is een paar miljoen bijeen te sprokkelen om die wens te kunnen laten vervullen ziet het naar uit dat de slag om de hoofdzetel verloren is.

De ondernemingsraad van het ROC Zeeland gaf voor kerst al met zoveel woorden te kennen dat de kantorenkwestie een gepasseerd station zou blijken. Vanuit die raad was overigens behoorlijk wat verzet gerezen tegen een Zeeuws-Vlaamse hoofdzetel, omdat dan dagelijks meer dan 100 medewerkers van Midden-naar Zuid-Zeeland zouden moeten pendelen, andersom zou het slechts een groep van dertig mensen betreffen, maar alla.
Nee, Zeeuws-Vlaanderen moet er maar aan wennen dat het de zeggenschap over een eigen onderwijsinstituut voor het beroepsonderwijs kwijt is. En niet alleen dus een kantoor. De opleidingen zullen uitgedund worden komend en volgende jaren wordt er fors het mes gezet in het aantal opleidingen. Straks verdwijnen er ruim veertig, later zeker nog eens honderd. En wat er blijft en waar, dan wordt straks niet meer in Zeeuws-Vlaanderen bepaald, maar elders.
Dat is de Zeeuws-Vlaamse NieuweToekomst.
En weet dat de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van het nieuwe ROC, vriend Harry van Waveren, ook niet echt Zeeuws-Vlaanderen-minded is.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op ROC, weg ermee…

 1. Ron de Kort schreef:

  Conny, gelukkig ben je nu slecht geinformeerd. Jammer dat je op basis van geen kennis van zaken toch maar wat neerschrijft. Ik moet zeggen dat het vaak anders is, maar nu helaas totaal verkeerd.

 2. Annelies Hegger schreef:

  Werkt Ron de Kort nu bij het ROC of ROC Zeeland en weet hij alles wat er speelt, dan zou ik het graag van hem willen horen???? Hij is vast beter geïnformeerd door de P.v.d.A fractie in de Staten en hoop dat hij snel opening van zaken geeft in deze kwestie .

  • Ron de Kort schreef:

   Ik moet geen opening van zaken geven, maar hoofdkantoor in Terneuzen is wel een logisch gevolg van een aantal afspraken en akkoorden. Het zou vreemd zijn als kantoor nu ineens wel in Middelburg of Goes zou worden geplaatst. En Annelies, je mag mij altijd bellen. 🙂
   Zijn ook net weer opa en oma geworden van tweede kleinkind. Maar daar gaan de wb het onderwijs hier in Zeeland niets aan hebben

  • van Gremberghe schreef:

   Ron weet alles, denkt-ie. Ik weet alleen dat Zeeuws-Vlaamse ROC-medewerkers naar Middelburg moeten gaan werken en acht het bijgevolg niet meer aannemelijk dat hoofdkantoor in Terneuzen komt. Ook al omdat de benodigde middelen voor een Zeeuws-Vlaams hoofdkwartier voor het nieuwe ROC nog niet bijeen zijn gebracht.

   • Ron de Kort schreef:

    Ik weet zeker in deze kwestie niet alles, maar toch net iets meer. Laten we er maar eens een goede tripel op gaan drinken als besluit openbaar wordt. Deal?

    • van Gremberghe schreef:

     Ik drink geen tripel,maar alla. Als jij weet dat de provincie alsnog een miljoen bij spijkeren wil om ROC-hoofdkwartier in Terneuzen te krijgen, dan kun je dat toch gewoon zeggen. Het werd tijdens nieuwjaarsreceptie provincie ook gewoond gezegd. Blijf het een slechte zaak vinden dat deze publieke middelen niet ten goede komen aan het onderwijs, maar bestemd zijn voor verbouwingen en reisgeld…

 3. Ron de Kort schreef:

  Definitief besluit voor vestiging hoofdkantoor in Terneuzen is kortgeleden genomen. Goed voor Zeeuws-Vlaanderen, goed voor Zeeland en goed voor het MBO-onderwijs. Bel gewoon je vriend Harry even 🙂 Ik hoop dat men het nu snel wereldkundig maakt zodat alle twijfel weg is en de focus weer komt op zaken die er echt toe doen.

Reacties zijn gesloten.