Nee, Nehalennia

Je zou denken dat sekse-discriminatie niet meer van deze tijd is, maar dat is natuurlijk niet zo. Vrouwen komen nog heel vaak op een tweede plaats. In het bedrijfsleven hikken ze tegen het glazen plafond aan en in het politiek-bestuurlijke veld hebben ze nog heel wat slagen te maken. Zelfs in het onderwijs komt het nog voor – ondanks de vervrouwelijking van de sector – dat vrouwen de tweed viool moeten spelen. Zo is deze week de Middelburgse scholengemeenschap Nehalennia op de vingers getikt door de Commissie Gelijke Behandeling.


De Middelburgse scholengemeenschap Nehalennia discrimineert een vrouw door haar een lager salaris te bieden dan twee mannelijke collega’s voor dezelfde werkzaamheden. Dit oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De vrouw is aangesteld als docent en wordt betaald volgens de bijbehorende schaal. Twee mannelijke collega’s die werken op hetzelfde niveau krijgen een hoger salaris. Werkgevers zijn verplicht werknemers met hetzelfde functieniveau gelijk te belonen – ongeacht of zij man of vrouw zijn.

De vrouw werkt parttime als eerstegraads docent Frans wanneer de scholengemeenschap haar een fulltime functie met vast contract aanbiedt. Voorwaarde is dat zij akkoord gaat met een functie als docent met de bijbehorende salarisschaal LB (voorheen schaal 10). De vrouw besluit het contract te tekenen. Later komt zij erachter dat twee mannelijke collega’s betaald krijgen als senior docent, salarisschaal LD (voorheen schaal 12).

Uit het oordeel blijkt dat de vrouw en haar mannelijke collega’s werkzaamheden verrichten die op hetzelfde niveau liggen. Toch krijgt zij minder betaald. De school heeft niet kunnen aantonen dat dezelfde beloningsmaatstaven zijn toegepast. Het verschil in salaris is daardoor niet te rechtvaardigen. Daarnaast blijkt dat er een verband bestaat tussen het geslacht van docenten en hun kansen op promotie naar senior docent, ook wel LD-functie, binnen de organisatie. Slechts één vrouwelijke docent zit in salarisschaal LD en in de vaksectie van de vrouw is de LD-functie niet opgevuld. De Commissie oordeelt dat de scholengemeenschap discrimineert bij zowel het vaststellen van het salaris als bij het promoveren van vrouwelijke docenten.

Volgens de woordvoerder van de school, lokatiemanager Monique Wagensveld-Heeren, slaat de commissie de plank mis, zo stelt zij in een reactie aan de PZC. Allereerst gaat het volgens haar om een zaak die tweeënhalf jaar terug speelde. De twee mannen solliciteerden toen op moeilijk vervulbare functies, en kregen een salaris dat ze ook al in hun vroegere werkkring verdienden. Ook solliciteerden er toen geen vrouwen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.