Het komt allemaal wel goed..

Zeeland telt 26 Zeeuwen minder dan begin vorig jaar, de rangen van de Zeeuws-Vlamingen werden verder uitgedund met zo’n 230 zielen. Schokkend! Dit gaat weer decennia duren voor we daar weer bovenop zijn. Althans, die indruk krijg je van de krantenkoppen en de nieuwsitempjes op de Zeeuwse Staatsomroep. Wat ja, we maken ook nog eens aparte berichtjes over de staag dalende aantllen leerlingen op de basischolen, over het dalend aantal Zeeuwen met een uitkering (ja die zijn weg op zoek naar werk elders) en naar de daling van het aantal werkzoekenden, alsof het een niet met het ander te maken heeft.

O ja, maar laten ons vooral blijven zeggen dat de werkloosheidscijfers in Zeeland het laagste zijn van heel Europa (daarbij vergetend dat deze provincie zowat de sterkst vergrijsde regio van dat hele Europa is, dat we alhierre vergeven zijn met ZZP’ers en mensen in vrije beroepen, boeren en vissers, die al lijden ze ook een marginaal bestaan voor die statistieken niet meetellen.
En begin alsjeblieft niet in het bijzijn van bestuurders over krimp te praten, ze schieten in een fit, gaan verkrampt reageren in de trant van dat gedoe over die krimp moet maar eens gedaan wezen.
De bevolkingskrimp is niets meer of minder dan een demografisch gegeven.
Het gebeurt en het is zaak om daar op adequate wijze bestuurlijk op te reageren.
En dat gebeurt nog steeds niet.
Zeeland moet een kenniscentrum krimp krijgen, roepen ze dan in Middelburg.
Of die kennis nog niet bestaat.
Bevolkingscijfers zijn overigens altijd aan veranderingen onderhevig.
Prognoses worden haast nimmer bewaarheid.
Ook in Zeeland niet.
Zelfs in Zeeuws-Vlaanderen niet, want als we de reële cijfers over het voorbije jaar afzetten tegen de prognoses van enkele jaren terug, dan blijkt de terugloop eigenlijk wel mee te vallen. 230 mensen minder in een streek, laat dat eens twintig jaar achtereen gebeuren, dan zitten er tegen 2032 zo’n 4600 minder in Zeeuws-Vlaanderen. Huh, dat valt mee. Amper drie jaar terug werd alleen al voor de gemeente Terneuzen een inwonersdaling van 8000 zielen verwacht. Zie je, het valt allemaal mee.
Ik denk dat de burgemeesters in de drie gemeenten van Zeeuws-Vlaanderen om die reden zo onverwacht positief de toekomst inluidden tijdens de nieuwjaarsrecepties ( a negen cent kosten per inwoners). Het valt allemaal wel mee.
Jan Lonink zie het ook, hardop, voor een volle zaal en noemde zichzelf een positivo…
Kijk, dat schept vertrouwen in de toekomst…
maar niet heus.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Het komt allemaal wel goed..

 1. Zeeuws-Vlaming in den vreemde schreef:

  Struisvogelstukje. Het is te simplistisch om de problematiek af te doen met een eenvoudige rekensom: 20 keer 230 = valt wel mee.

  Illustratief zijn de krimpende scholen. Als uitwonende ex-Zeeuws-Vlaming moet ik constateren dat meer dan de helft van mijn oorspronkelijke basis-school niet meer in Zeeuws-Vlaanderen woont en/of werkt. De jeugd heeft de toekomst, maar die trekt en-masse weg. Heb je cijfers hoe groot dit is? Ik zie dat basisscholen en voortgezet onderwijs inmiddels samengevoegd en gefuseerd zijn. Omdat de leerlingen-aantallen afnemen.

  Ik zou dus willen stellen dat de krimp van 230 personen het begin is. De komende jaren zal een groter deel van grijzere bevolking de klei(oven) in gaan. Met als gevolg een stijgende krimp. Wat gekeerd zou kunnen worden door een vestigings-overschot. Maar, is dat een reële verwachting?

  • van Gremberghe schreef:

   Ik doe de ontvolking niet af met een rekensom. Ik stel alleen dat demografische ontwikkelingen veel onzekerheden in zich bergen. Een paar jaar terug waren de cijfers nog veel somberder, maar het zijn slechts prognoses. Mijn kritiek richt zich op het gebrek aan anticiperend vermogen van onze samenleving. In een plaats als Sas van Gent liep het inwonertal al sinds 1989 (sluiting suikerfabrieken) terug en niks of niemand reageerde. Bijgevolg dat de leegstand daar nu catastrofaal is.
   Uit eerdere publicaties – in PZC, Stem en dit blog – valt op te maken dat ik altijd gewaarschuwd heb voor ontwikkelingen die eraan zaten te komen en die nu doorzetten. Als een roepende in een woestijn.
   Zo lang de terugval in inwoners zich manifesteert in tientallen is een kortstondig vestigingsoverschot nog altijd een reële verwachting (edocht slechts voor even). Een groot bedrijf of een asielzoekerscentrum erbij en er wordt weer even geplust. Even dus.

 2. Tom schreef:

  Ik geloof niet dat we in 2011 in de hele krimpdiscussie een halve meter zijn opgeschoten. Iets vernieuwends heb ik in ieder geval niet gehoord. Het Zeeuws-Vlaanderen 2020 verhaal bevatte meer open deuren, dan een gemiddelde Belgische gevangenis.
  Laat eens een keer mensen die zichzelf hebben bewezen als creatieve, of ondernemende geesten een toekomstvisie voor Zeeuws-Vlaanderen maken, ipv. de zelfbenoemde creatieve beleidsmakers van Scoop, de veel praten en weinig doeners van Uw Nieuwe Toekomst, of de al jaren niet meer afgestofte raads- en commissieleden (wie de schoen past…).
  Ik ben benieuwd naar de toekomstvisie van Sergio van Oud Sluis, Paul van Zorgsaam, Gino van Vestrock, Wim die de Boost award heeft gewonnen, Joris de voorzitter van de Europese landbouwjongeren en zo zijn er nog wel een paar Zeeuws-Vlamingen te bedenken die in de regio de laatste jaren iets met succes hebben op-, of uitgebouwd. Dat zijn bewezen aanpakkers, ipv theoretici. Zet ze een avond bij elkaar en ik ben er van overtuigd dat aan het eind van de avond je een meer vernieuwende, praktische en creatieve visie hebt, dan alle rapporten die de afgelopen vijf jaar samen over dit onderwerp zijn geproduceerd.

Reacties zijn gesloten.