Vergeet niet te vergeten

De man stond te wachten onder het afdakje van mijn buren toen ik met de auto mijn oprit opreed. Hij droeg een donkere jas en hield een grote groene collectebus in zijn handen. Zo in de schemering en op een afstandje had-ie wel iets weg van die zwarte met zijn seis. D’n Dood. Toen ik op de bus een boompje ontwaarde met een gedeelte kale kruin wist ik waar de man voor kwam; voor de club van Aloïs Alzheimer; voor de vrees van mijn leven.
“Kijk, U moest ik hebben”, zei de man, terwijl-ie de bus onder mijn neus duwde. Ik greep in mijn zak, vond mijn portemonnaie en krauwde wat munten bijeen die ik door de gleuf liet glijden. Hij bedankte me namens Alzheimer Nederland en vervolgde zijn weg, het straatje uit.
Alzheimer. Goh, ik moet er niet aan denken.
Hart-en vaatziekten zijn ziekten die ook op leeftijd nog een redelijke kans op genezing bieden. Kanker is een verschrikking, maar ook daar is in steeds toenemende mate nog iets aan te verhelpen, maar de kwaal van Alois wordt geconstateerd en wordt van dan af alleen maar erger. Mensen verliezen langzaam zeker de greep op heden, verleden en toekomst en moeten verder in het niets…
Vergeetachtigheid groeit uit tot totale dementie en de mens die die lijdensweg aflegt wordt onzeker, angstig, vreselijk bang…om uiteindelijke te eindigen niet achter maar als een begonia.
Momenteel lijden volgens Alzheimer Nederland naar schatting 145.000 Nederlanders aan de ziekte van Alzheimer. Zij vormen de meerderheid van een groep van 180.000 die lijden aan een vorm van dementie. Leeftijd is het grootste risico voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer; naarmate men ouder wordt, heeft men een grotere kans op deze aandoening.
Omdat de gemiddelde levensverwachting nog steeds stijgt, zal ook het aantal Alzheimerpatiënten in Nederland fors toenemen. Rond het jaar 2050 zal het aantal dementerenden waarschijnlijk zijn toegenomen tot ca. 410.000. Tegen die tijd zal het aantal Alzheimerpatiënten in Nederland de 300.000 zijn gepasseerd: dat is één op 57 Nederlanders, oftewel iets meer dan 2%.
Even voor de goede orde: De ziekte van Alzheimer is een onomkeerbaar proces.
Ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zijn de oorzaken nog onbekend en zijn er nog geen behandelmethoden beschikbaar. Er is tot op heden ook geen medicatie dat de ziekte van Alzheimer kan voorkomen of stopzetten. Wel zijn er middelen verkrijgbaar die het verloop van de ziekte kunnen vertragen.
Het is dus niet voor niets dat er in november voor de stichting gecollecteerd. Onderzoek naar de ziekte, de oorzaken en mogelijke medicatie is ontzettend nodig. Vergeet niet te geven zou ik zeggen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Vergeet niet te vergeten

 1. guus langeraert schreef:

  ’n Tot nadenken stemmende tekst…..indrukwekkend….ook – terecht – confronterend.
  O ja…was ik bijna vergeten….complimenten !!!

 2. Tom Willaert schreef:

  Mooi stukje en weer mooi relativerend… Pluk de dag en zie het glas is half vol 🙂

 3. Liesbeth de Bruijn schreef:

  bijlezend na een paar weekjes afwezigheid (ik kon dus niet collecteren voor Alzheimer), ben ik blij met je stukje.
  Ik hoop dat velen gelezen en gegeven hebben. Goed gedaan zou ik zeggen…

Reacties zijn gesloten.