Elitair onderwijs in Zeeland

De afbraakcampagne is begonnen. De Roosevelt Academie in Middelburg wordt in 2012 voor studenten fors duurder. Studenten betalen vanaf september 2012 per jaar 500 tot 750 euro meer voor hun studie.Dat bedrag komt bovenop de 1700 euro collegegeld die alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs jaarlijks aan het Rijk moeten betalen. Maak het inschrijvingsbedrag hoger, noem de opleiding vervolgens elitair en geef dat aan als de reden van de verhoging en in het land van Henk en Ingrid zit je op rozen. Dan gaat de zaag in de stoelpoten, kan het afbraakproces beginnen en dat allemaal dankzij de Zeeuwse onderwijsautoriteit, de PvdA’er Ed d”Hondt, die eigenlijk die Middelburgs dependance van de Universiteit gewoon wil onderschuiven bij de Hogeschool Zeeland.

De studenten in Middelburg protesteren deze dagen tegen de voorgenomen verhoging van het collegegeld. Dat recht hebben ze en mijn steun krijgen ze. Of ze er veel mee opschiet is een tweede.
Eigenlijk is het jammer dat er achter de coulissen van het Zeeuwse theater vuil spel gespeeld wordt richting RA.
De succesvolle bachelorsopleiding in Middelburg wordt langzaam maar zeker de nek omgedraaid.
Is het omdat in onderwijsland niemand Hans Adriaansens en zijn club geen succes gunt,
is het omdat het RA echt een elitaire opleiding is?
Is het omdat de HZ zo hoognodig verder geupgraded moet worden?
Ik weet het niet.
Ik weet wel dat de RA naam en faam gevestigd heeft in luttele jaren tijd.
Ik weet wel dat het gros van de studenten die van de RA afkomen uitzwermen over de wereld en gelden als de beste ambbassadeurs ide Zeeland ooit gehad heeft (daar kan de Zeeuwse lobbyist een punt aanzuigen)
Ik weet wel dat de RA geen elitaire opleiding is, tenzij men de dochter van een verpleegkundige uit Vlissingen, die van een onderwijzer uit Hulst of de zoon van een afgekeurde bediende uit Wuhan beschouwt als nazaten van notabelen, dan is de RA elitair.
Waarom moet een kleinschalig onderwijsinstituut dat juist dankzij die kleinschaligheid zo’n goede reputatie heeft opgebouwd -ook onder studenten – bloeden ten koste van grootschalige onderwijsinstituten waar het geld met bakken over de balk wordt gesmeten?
Zeg het mij, vertel het die jonge gasten?
Het lijkt goddomme wel ofdat er simpelweg afgunst in het spel is…

Wat goed is in Nederland, moet gewoon snel worden afgebroken, zo gaat dat de laatste jaren.
En de Zeeuwse bestuurderen, hah, die reageren pas als het kalf verdronken is, de put gedempt is en de bietenoogst gepasserd is.
Dan reizen ze naar Den Haag, om tijdens een diner (met landtong van Rinus) te klagen over alles wat gepasseerd is maar wat nu weerom komt…
Dat Hans Adriaansens nu de handdoek in de ring gooit verbaast mij niets.
Zeeuws Halfformaat meldt simpel dat hij met pensioen gaat.
Ik denk dat wel meer hem heeft bewogen om af te haken.
Dat denk ik niet, maar weet ik zeker.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.