Belastingen krimpen niet in krimpland

Dezer dagen wordt er in vrijwel elke bestuursgremium gesproken over het verhogen van belastingen, baten en inkomsten en het verlagen van subsidies, donaties en regelingen. Het is begrotingstijd en Henk en Ingrid of hoe het gewone volk mag heten krijgt zeer binnenkort te horen met hoeveel procent de woninggebonden belastingen (OZB en rioolrecht) in gemeenten omhoog zullen gaan, hoeveel procent de waterschapslasten zullen stijgen, hoeveel meer ze kwijt zijn aan reinigingsrechten, aan tolgelden, en wat al niet meer.
Trendmatige verhogingen, roepen wethouders.
Niet meer dan een inflatiecorrectie (dat is altijd zonder werkelijk rekening te houden met de geldontwaarding), we blijven in pas met de buurgemeenten.

Ik hoor bestuurders het al jaren zeggen en heb nog nooit een lokale belasting daadwerkelijk flink zien afnemen.
Gemeenten kunnen zelfs moeilijk anders dan omhoog gaan met de lasten, doen ze het niet, dan ontvangen ze een korting op de rijksuitkering. Zo wordt de burger altijd en eeuwig een uur aangenaaid.
In buurgemeente Terneuzen hebben ze jarenlang de belastingstijgingen redelijk in bedwang weten te houden door telkenmale een greep te doen uit de grondexploitatiepot, maar ook die is – omdat er niet meer gebouwd wordt – leeg, op. Bijgevolge gaan de woninggebonden lasten met tientallen procenten omhoog. Terneuzen kreunt, de politiek piept, maar wat gebeuren moet gebeurt.
En niet alleen daar o.
En overal hoor je dezelfde holle frasen. We moeten verder met onze kerntakendiscussie!!
We moeten terug naar een gemeentelijke dienstverlening op maat.
Ja hoor, dat moeten we, maar doen we het.
Nee, we belasten de burgers in tijd van crisis.
We korten op instellingen, organisaties en verenigingen.
En Rutte maar roepen in Den Haag dat iedereen zijn eigen broek moet ophouden.
En de media leutert maar door over die Grieken, die vermaledijde Grieken,
over de euro en het dadenloze Europa.
En en passant verhoogt elke overheid zijn publieke heffingen, worden zwembad, theater en muziekles duurder en duurder…
Na de jaarswende zal de burger goed gaan merken hoe die op zijn Grieks genomen is.
Voor het waterschap Scheldestromen – klaarblijkelijk bulkend van het geld – nmaakt dat allemaal niets uit. Nu het in Zeeland zowat verworden is tot een nutteloze organisatie gaat het schap Zeeuwse belastingmiddelen inzetten in verre landen. Halfformaat meldt het: “Waterschap Scheldestromen biedt de komende drie jaar financiële hulp aan een waterproject in Bangladesh van ontwikkelingsorganisatie Simavi.” Slechts enkel het Slijterijmeisje en ondergetekende hebben daar toch wat moeite mee.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Belastingen krimpen niet in krimpland

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Nee hoor Grem, ik zie geen enkele reden om gemeenschapsgeld, dat onvrijwillig bijeen gebracht is om hier specifieke taken uit te voeren, besteedt wordt aan dit soort ongrijpbare doelen. Nou ja, immateriële onrustgevoelens bij waterschapsbestuurders met een CDA achtergrond misschien? Het zal de christendemocratische dijkval uiteindelijk niet stuiten. Drie jaar is wel lang in dat perspectief.

 2. Pierre Pieterse schreef:

  allemaal rechtse hobby’s, zou verboden moeten worden…:)

 3. Ed van en Bergen schreef:

  Water naar de zee dragen, dat is een van de taken van het Waterschap. Daar brengen ze een bedrag voor in rekening bij burgers en bedrijven. Glashelder. Het water naar Africa dragen, dat hebben we niet afgesproken. Dat is ontwikkelingshulp of hoe je het ook noemen wilt. Daar hebben we een ministerie voor… Ik vind dit een troebel zaakje.

 4. PeterU schreef:

  Waterschappen behoren naar mijn idee tot de weinige overheidsorganen die naar behoren en zonder veel poeha functioneren. Er zit heel veel kennis en weinig gebakken lucht. Beroepsmatig heb ik er veel mee te maken. Ik ken wel overbodiger en slechter functionerende overheden. Met de huidige regering vraag ik me wel eens af wat beter is, een slechte regering of geen regering, zoals in België.

Reacties zijn gesloten.