Van der Giessen gooit handdoek in de ring

Jikkie van der Giessen stapt op als bestuursvoorzitter van de Rotterdamse Hogeschool voor de Kunsten Codarts, dit meldt NRC hedenvandaag op de website. Als reden voor haar besluit noemt Van der Giessen een “vernietigend rapport” naar de bestuurscultuur. Dit rapport werd opgesteld in opdracht van de medezeggenschapsraad van het instituut en werd vandaag openbaar gemaakt. Volgens Van der Giessen bevat de rapportage “25 pagina’s ellende over mij.”

NRC meldt voorts: “De oud-wethouder voor D66 in Amsterdam (en daarna Zeeuws statenlid voor D66, red) is sinds 1999 de baas bij Codarts, een hogeschool met ongeveer 1.100 studenten. Bij Codarts is het al langer onrustig: Begin dit jaar werd bekend dat er bij de Inspectie van het Onderwijs klachten waren binnengekomen van een medewerker en een student over financiële onregelmatigheden en slecht onderwijs op de school. Er zijn klachten over de administratie die niet op orde zou zijn, waardoor bijvoorbeeld stageverslagen ontbreken.Op de school zou een cultuur van angst en intimidatie heersen.
Van der Giessen zegt over dat laatste: “Het feit dat ik de energie heb gehad om Codarts te brengen waar het nu is, heeft een keerzijde, namelijk dat ik zeg waar het op staat. Ik heb krachtig moeten optreden, bijvoorbeeld door iemand te ontslaan.”
Van der Giessen maakte haar besluit vanmorgen bekend aan de voorzitter van de Raad van Toezicht, Carel van Eykelenburg. Die noemt het tegenover NRC “nobel van haar” maar kan nog niet zeggen wat er nu gebeurt: “Het nieuws is nog vers. We komen zo snel mogelijk met de raad bijeen om te kijken wat de beste vervolgstap is.” Het rapport dat de medezeggenschapsraad liet opstellen en dat Van Eykelenburg gisteravond onder ogen kreeg, heeft hem geschokt. “Door de kwaliteit van het onderzoek en door alle kritiek op Jikkie. Ze had al publiekelijk erkend dat er zaken moesten verbeteren. Dit is zeer betreurenswaardig. De school is financieel gezond en draait prima.”
Wat er allemaal bij Codarts aan de hand is zal nader onderzoek en de daaropvolgende publicaties in de media wel aan het licht brengen. Mijn indruk is dat er bij het Rotterdamse instituut toch wel wat mensen met een behoorlijke dot boter op het hoofd rondlopen. Dat Jikkie van der Giessen alom aanwezig is en haar stempel wil drukken op hetgeen ze mee bezig is is algemeen bekend, dat ze vooral gelijkgestemden om zich heen wil is ook geen geheim, maar dat doet niets af aan haar capaciteiten. Sinds 1999 is ze er wel in geslaagd om Codarts een reputatie te geven. Er werd nieuwbouw gepleegd en vanuit de kringen van de studenten zijn – in tegenstelling tot bij InHolland – nimmer klachten op straat gekomen. Wie dan wel allerhande documenten en rapportages heeft doen lekken naar de kranten is nog de vraag. Het zullen geen vrienden van haar zijn geweest, dat is wel zeker….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.