Paaien op zijn Kezands

De gemeente Sluis krijgt ruim zes ton Europese subsidie voor het opknappen van de omgeving van de jachthaven Breskens en de voormalige haven in Cadzand-Bad. Daar wordt binnenkort mogelijk een nieuwe jachthaven aangelegd. De ruimtelijke procedures voor het laatste project worden binnenkort opgestart. Een en ander meldt het Zeeuwse Halfformaat deze week.

“Voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie is wel dat andere partijen samen eenzelfde bedrag neerleggen. Dat geld komt onder meer uit het Investeringsfonds Cadzand-Bad (462.000 euro), van de Jachthaven Breskens (ruim 88.000 euro) en van het waterschap (52.000 euro). De gemeente moet zelf dik 20.000 euro bijleggen”, vervolgt het bericht. Dat laatste -dat van de gemeente – klopt natuurlijk van geen kant, want ook de 462 mille uit het Investeringsfonds Cadzand is natuurlijk een gemeentelijke bijdrage en daar hangt een rare luchtje aan in mijn ogen.

Kijk, Cadzand en dus de gemeente krijgt een investeringsfonds omdat de Roompot bezig is met het bouwen van het Cavelot project. Voor Noordzee Residence Cadzand Bad, goed voor zo’n 450 recreatiewoningen brengt de Roompot/Arcus gemiddeld zo’n 15 mille per woning in voor het inesteringsfonds. Over de Roompot kan veel gezegd worden – en dat is ook wel gebeurd – maar in dit geval levert dit project wel de gemeenschap iets op. Doel van het fonds was immers de publieke ruimte in Cadzand een nieuwe impuls te geven, op te knappen, te verfraaien.

Dat nu – nog voor er eigenlijk iets in kas zit – een deel van dat geld al te gaan steken in een project waar een andere ontwikkelaar in Cadzand profijt van gaat hebben vind ik een beetje raar. Want als de directe omgeving van het mogelijke Cadzandse havengebied nu al opnieuw aangekleed wordt is natuurlijk een geste van de gemeente om de potentieel ontwikkelaar en exploitant van de Kezandse haven – de Compagnie ’t Zoute – te paaien.
Diezelfde compagnie van de Lippensen uit Knokke is ook elders in Cadzand – bij Duinhof – actief, maar hoeft daar voor de bouw van appartementen en winkels de gemeente, in tegenstelling tot de Roompot, geen vergoeding te betalen. De Compagnie kon daar niet aan beginnen. Per saldo maakt de Roompot dus de kansen van de Compagnie voor de verwezenlijking van een jachthaven een stuk groter. Ik denk dat daar dat fonds niet echt voor bestemd was en is.
Maar goed, als het Cadzand ermee vooruit helpt, allez dan maar.
Maar het blijft raar.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.