De opstekende storm van weerman De Jager

“Nederland bereidt zich voor op een opstekende storm. De dreiging is groot, er is heel wat aan de hand in de wereldeconomie en de eurozone. We moeten ons schrap zetten om overeind te blijven. We moeten ons zo goed mogelijk voorbereiden op de storm.”
Dit zei De Jager dinsdagmiddag in de Tweede Kamer bij het aanbieden van de Miljoenennota. Het Financieel Dagblad meldt het ons alsof het om een weerbericht gaat.
Een opstekende storm.
Tja, terwijl het Prinsjesdagcircus op de buis aan een beperkt deel van de mensheid voorbijtrok, bezocht ik een schadebedrijf alhier waar ze te maken hadden met de gevolgen van het laatste stormpje dat in onze contreien was opgestoken. Ik was niet de enige die zich meldde om wat deuken weer rechtgemoffeld te krijgen. “Nee, we zullen nog even de zeilen bij moeten zetten”, zei de mevrouw achter de balie. Zeshonderd verzekerden hadden zich al gemeld voor reparatiewerk, nog eens achthonderd bij het zusterbedrijf in Terneuzen en nog eens een dikke duizend bij een collega/concurrent. En de teller tikt maar door. De schadebedrijven sluiten niet uit dat zeker tien procent van al het rollend blik in Zeeuws-Vlaanderen schade heeft opgelopen van dat nazomerse hagelbuitje van een zaterdag of wat terug.
Schade.
Zou De Jager beseffen dat voorbereiden op een storm een is en rekening houden met schade twee.
Uit zijn woorden op tv kon ik dat niet eentweedrie opmaken. Alhoewel, extra bezuinigingen in 2012 worden niet uitgesloten.
Begin dat jaar zullen als de landelijke rekenmeesters hun nieuwe calculaties hebben gemaakt besluiten worden genomen.
Ja, dat betekent dat het sombere verhaal van Prinsjesdag nog eens met dikke houtskool wordt aangedikt.
Wat nu als tegenvallers wordt gemeld, zal straks nog zwaarder gaan tegenvallen.
De gewone man kan zich tegen de aangekondigde storm – en de daaruit voortvloeiende schade – echter moeilijk verzekeren.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.