Geef het KNMI maar de schuld

Het is met die weersvoorspellers al net zo als met het openbaar bestuur. Niet te vertrouwen! Het KNMI geeft een weeralarm af nadat het noodweer is weggetrokken. Daar sta je dan met je ondergelopen kelder, je autootje in gemoffeld plaatijzer en je glazen veranda aan diggelen. De verzekering is er goed mee. Dank je KNMI, mensen kwaad maar of dat nu zo terecht is. Tja, via satellietbeelden en meldingen kunnen de meteorologen tegenwoordig de weersontwikkelingen aardig voorspellen, maar ook niet meer dan dat. De heftigheid van een noodweer als zaterdag manifesteert zich pas in alle hevigheid als het losbarst, met als gevolg dat onze weerkundigen slechts regio’s in de lijn der buien kunnen waarschuwen dat het daar en dan hevig is geweest en dat de natuur nog niet is uitgeraasd.
Om nu het KNMI te bekritiseren om de geleden schade gaat me wat ver.
Het is zo.
Het zij zo.
Niets is zeker, alleen den dood, placht opa altijd te zeggen.
Welnu.
Zelfs de buienradar, toch een mooie vinding die jaren her in Amerika al opgang maakte, heeft het wel eens mis.
En goed mis.
Kijk je op de bewegende beelden of de tijd zich leent om wasgoed buiten aan de lijn te drogen te hangen.
Kan makkelijk, geen vuilte aan de lucht.
Was netjes opgehangen en wat gebeurt er,
amper begint het dreinerig te regenen.
En is wat bijna droog was weer nat.
Deugt daarom de buienradar niet?
Nah, ik vind dat we toch nog iets aan het toeval moeten kunnen overlaten.


Neemt niet weg dat dat uurtje noodweer zaterdag wel heel bijzonder was.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.