Zwarte maandag en onze Kees

Zwarte maandag, grijze maandag, De AEX duikt dieper in het rood. De beurzen in Europa en Azië lijden forse verliezen. Ook de beurzen in de VS zakken weg. Kijk naar het nieuws en hoor over rampspoed, de Amerikanen laten hun schulden oplopen, de Chinezen zijn boos, de Grieken lui en doen niks, de Spanjaarden en Italianen…ach. Ik zit al een tijdje aan mijn schuldenplafond, laat ik het maar wat verhogen.

En opeens zie je de werkloosheid onder mannen stijgen. Stijgen?
Waar niet. In Spanje is meer dan een kwart van de jongeren baanloos en 20 procent van de rest. In de Staten zit tien procent van de beroepsbevolking al drie maanden of langer baanloos thuis. En in de Londense wijk Tottenham zijn dit soort percentages al decennia gewoongoed. Gaat er iets mis, dan gaat het ook goed mis.
Een schietincident groeit uit tot rellen, van de ene rel komt meer, ook in andere wijken.
Londen is een multi-etnisch kruitvat met weliswaar een lange lont, maar ik sluit niet uit dat voor de Olympische Spelen een tweede Brixton losbarst dat over het grote Brittannië zal uitrollen als een tsunami van ongenoegen.
Ongenoegen. Het weer is slecht, het weer blijft slecht.
Heel wat vakanties zijn verregend.
Op de Waddeneielanden wordt gepleit voor een eigen positief weerbericht, omdat het landelijke vaak zo negatief is.
O ja het regent morgen, maar in plaats van 30 procent regenkans zeggen we in het vervolg dat de zon 70 procent van de dag zal schijnen. Een koude wind van zee, kracht vier wordt een verkoelend briesje. Kunnen we in Zeeland ook best aan beginnen. Jos Broecke zou dat prima kunnen, met een vrolijk noot erbij en hup, het belooft weer een schone dag te worden.
Want Zeeland is op alle fronten een betere vakantieprovincie. Ed Troost van de Recron gelooft daar heilig in. Een slechte zomer? Ben je mal, niet in Zeeland. Nee, het is geen topper, maar de bedrijven zitten nog aardig vol.
Aardig vol? Met een bezetting begin augustus van amper 50 procent.
Aardig vol?
Nou ja, we mogen niet klagen.
Morgen wordt het weer beter.
Een zonnekans van 70 procent en de regen die valt zal zacht zijn.
Ja.
Mijn plataan verliest inmiddels zijn eerste bladeren.
De herfst is begonnen.
In mijn tuin, op de beurs, op de Wadden en aan de Zeeuwse kust.
Grijze maandag is zo weer een multigrauw getinte dinsdag.
En gelukkig vertrekt gedeputeerde Kees van Beveren voor ons Zeeuwen naar China, waar hij de zilte aardappel en de aan land gekweekte tong aan de man gaat brengen in dat grote land. Moet je eens voorstellen dat al die Chinezen in een paar jaar tijd de rijst laten staan en overgaan op de zilte Zeeuwse. Dan zijn we binnen.
Vooruit Kees, doet ’t ‘m.
Voor ons.
Voor ons.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.