Hulst is de beste…

Vandaag deed al vroeg het nieuwtje de ronde dat Goes en Hulst genomineerd waren voor de titel “Beste Binnenstad” voor de categorieën Middelgrote steden en Dorpskernen. Dat nieuws leidde tot wat consternatie, vooral in de stede Hulst (een stad, geen dorp) waar in ondernemerskringen niemand wist van het feit dat Hulst uberhaupt aan die wedkamp deelnam. De voorzitter van de ondernemersvereniging wist van niets, die van de horeca ook niet en ook de city-managers wsit van nada, niets, niënte. Dan moet de gemeente ons hebben aangemeld, was de reactie en ja, aangezien het gaat om een wedstrijd tussen gemeenten zal het bestuur van de Habsburgse veste de stad – geen dorp – wel hebben aangemeld.

Uit marketingtechnisch opzicht niet zo’n verstandig besluit. Immers Hulst ligt zowat open, gaat voor de helft op de schop en is voor een kwart momenteel gesloopt en nog een deel wacht nog de slopershamer. Wie nu door de stad loopt ziet een schandvlek bij de voormalige bioscoop, lege winkels onder de toren, een Bierkaai in wording, een deels gesloopte Stationsbuurt en enorme gele verwijzingsborden in zowat heel de binnenstad. Ik zie de visitiecommissie van Detailhandel Nederland al door de Hulster straten en dreven dartelen. Tjee, wat is hier aan de hand?
Even de ins en outs van de wedstrijd op een rijtje:

Detailhandel Nederland organiseert tweejaarlijks de unieke verkiezing ‘Beste Binnenstad’ van Nederland. Dé kans voor gemeenten om te laten zien wat ze doen om hun binnenstad zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Voor burgers en winkeliers. Vandaag worden de genomineerde gemeenten voor de verkiezing ‘Beste Binnenstad 2011-2013’ gepresenteerd.
De genomineerden in de categorie dorpskernen (0-30.000 inwoners) zijn Venray, Schagen en Hulst. In de categorie ‘Middelgrote Steden’ (30.000-70.000 inwoners) zijn Hoogeveen, Goes en Gouda genomineerd. Voor de categorie ‘Grote Steden’ wordt de keuze gemaakt tussen Tilburg, Haarlem en Eindhoven.
Op basis van bereikbaarheid, veiligheid, verblijfsklimaat, vestigingszaken, horeca en samenwerking tussen detailhandel en gemeente zijn uiteindelijk de negen genomineerden geselecteerd. Bijzonder aan deze verkiezing is dat de prijs wordt uitgereikt namens de winkeliers van Nederland. Winkels en binnensteden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wie dit goed leest moet ras tot de slotsom komen dat Hulst zich beter over twee jaar – als de werken in de stad achter de rug zijn of althans grotendeels – had kunnen aanmelden. Als Hulst een schijn van kans wil maken om de titel te winnen zal er werkelijk een wereld verzet moeten worden. Is dat niet het geval, dan kunnen er vraagtekens gezet worden bij het oordeel van de jury, maar goed. Trouwens als Hulst toch als dorp met de beste binnenstad er uitrolt is er ook iets mis. Hulst is een stad, een echte stad, op basis van de morfologie (vorm), geschiedenis en sociaal-economische interactie. Inwonertal is in deze weinig relevant.
Nogmaals Hulst is een stad.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.