Verleden bemoeilijkt het heden

Een klein weekje geleden stond ik met oud-collega Carlo de Waal, wiskundedocent uit Hulst, te kijken naar de graafwerkzaamheden aan de Nieuwe Bierkaai in stede Hulst. “Nou,” zei Carlo, “als het zo moet, dan gaan die werkzaamheden nog wel een kleine eeuw duren.” In de put voor ons, achter de hekken, stonden een man of tien van grondbedrijf Van de Manacker, van de gemeente en de archeologische dienstdienst , allen gewapend met schop, te kijken naar een man met een metaaldetector die elke centimeter grond afspeurde op zoek naar restanten uit het verleden. Hij gaf instructies aan de bestuurder van de graafmachine of-ie zijn laadklep over de bodem mocht schrapen of niet. In de vijf minuten dat we toekeken ging de arm van de man met de detector vier keer omhoog en evenveel keren vond een van de schopbedienden een kogel uit vroeger tijden in de grauwzwarte grond. Netjes werden ze op een rijtje gelegd op een bakstenen muurtje dat al eerder was blootgelegd. Even later bonkte de graafmachine tegen houten palen, die ook weer -voorzichtig verder moesten worden uitgegraven.

PZC en Omroep Zeeland kwamen vandaag met het volgende bericht:
“Bij de graafwerkzaamheden aan de Bierkaai in de Hulst is een 13e-eeuws schip aangetroffen. Het is het oudste schip dat tot nu toe in Zeeland is gevonden.
De boot is volgens archeologe Nathalie van Jole gebruikt als fundament voor een woning. “We weten zeker dat die woning uit de 13e eeuw is en uit die periode dateert ook het aardewerk dat we gevonden hebben. Omdat het schip er onder ligt, is het minstens zo oud.” Wethouder Diana Van Damme-Fassaert: “Vanwege de slechte staat is het niet mogelijk het schip in één keer naar boven te halen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wil het plank voor plank bergen en dan elders weer reconstrueren.” De archeologen denken een week nodig te hebben voor de bergingsoperatie en het in kaart brengen van alle details. Volgens de wethouder lopen de werkzaamheden aan de Nieuwe Bierkaai geen vertraging op.”
Opmerkelijk aan dit bericht is dat wethouder Van Damme nadrukkelijk stelt dat de werkzaamheden aan de Bierkaai geen vertraging op zullen lopen. Ik geloof daar namelijk helemaal niets van.
Uit die put zal nog veel en veel meer komen en elke keer zullen de mannen van Manacker de graafwerkzaamheden even moeten opschorten om te bezien wat voor potten, pannen en andere gerei er naar boven worden gehaald. Geen vertraging? Ammehoela. Het was niet voor niets dat de onderkoning van Hulst – zo wordt het hoofd ruimtelijke zaken Guido Totté genoemd – ter plekke verscheen om de werkers en archeologen tot spoed te manen. Volgens Totté was een beetje druk op de ketel nodig, want zo zei hij “anders blijft het duren”.
En ik vrees dat dit wel eens waar kan zijn.
Maar toch ben ik ook weer benieuwd wat morgen weer uit het verre gisteren wordt opgedoken.
Spaanse helmen, erger wapentuig, lijken, een vergeten auto???

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.