De Belgische huizenkopers komen?

Enkele jaren geleden maakte de jonge verslaggever Joeri Wisse een verhaal over de enorme leegstand aan koopwoningen in het arme Sas van Gent. In zijn verhaal voerde hij makelaar Ruud de Meijer uit Sas van Gent op, die het grote aanbod aan woningen bevestigde en die meende dat een doorbraak kon worden bereikt als verkopende partijen hun vraagprijs zouden verlagen. Nou ja, dat is natuurlijk altijd een terugkerende spel, vraag en aanbod bepalen de prijs, dus als iemand in Sas onroerend gode wilde verkopen was een prijsverlaging een mogelijke lokker. Maar alla, jaren zijn verstreken en nu weet makelaar De Meijer plots dat er een enorme belangstelling is onder Belgen voor Zeeuws-Vlaamse onroerende goederen.

Het Zeeuwse Halfformaat meldde enkele dagen terug:
“Belgen ontdekken Zeeuws-Vlaanderen
TERNEUZEN – Steeds meer Belgen weten de weg te vinden naar de woningmarkt in Zeeuws-Vlaanderen.
Met name in de grensstreek is de verkoop van huizen aan Belgen de laatste tijd sterk gestegen. Het bedrijfsleven en de Zeeuws-Vlaamse gemeenten willen daarop inspelen via het samenwerkingsverband UwNieuweToekomst. Een speciaal op België gerichte publiciteitscampagne zit in de pen. Ruud de Meijer is makelaar in Sas van Gent. Hij merkt in de praktijk van alledag dat onder Belgen de belangstelling voor koopwoningen in Zeeuws-Vlaanderen groeit. Vlaamse reclamebureaus zijn al benaderd voor een campagne in België.”
Wat mij opviel was dat het hier een ANP-berichtje betrof en dan begin ik vaak al te twijfelen.
Belgen ontdekken Zeeuws-Vlaanderen? Wie dan, naam en adres graag?
Steeds meer Belgen weten de weg? Hoeveel meer, eerst 0 dan 2, da’s al een procentuele winst van tweehonderd niet?
Weten de weg naar waar? Naar makelaar De Meijer?
De verkoop van huizen aan Belgen in de grensstreek is de laatste tijd sterk gestegen? O ja, hoeveel dan wel? Is het Kadaster hiervan wel op de hoogte? Nu kan er wel sprake zijn van een marginaal groei van het aantal verkopen, maar dat was ondanks het deels afschaffen van de overdrachtsbelasting in juli nu ook echt niet om lyrisch van te worden.
Oh en er moet ook weer een campagne voor UwNieuweToekomst op losgelaten worden. Vlaamse reclamebureaus zijn inmiddels benaderd?! Mooi is dat.
Voor de goede orde.
Het bericht is kul.
De Meijer hoopt wat kopers van over de grens te trekken en dat is zijn goed recht, maar er een regionale campagne aan koppelen is onzinnig. Je haalt er geen Belg mee over de grens, omdat de Belg die onroerend goed in Zeeuws-Vlaanderen koopt dit in hoofdzaak doet als-ie beleggen wilt. Ik weet zeker dat er behoorlijk wat Belgisch kapitaal in de nieuwe Zeeuws-Vlaamse vakantieparken gaat en in wat appartementen aan de kust, maar daar blijf het bij. En als Vlamingen in Zeeuws-Vlaanderen werken, maar wonen in hun thuisland, dan verhuizen ze niet, maar pakken dagelijks de auto.
En de tijd dat Belgen in waren voor kleine landarbeidershuisjes in de polders of in de Scheldegehuchten is voorgoed verleden tijd. teveel Belgen hebben zich in de jaren ’70 een buil gevallen aan die hokjes. Ga voor een aardigheid maar ’s een kijkje nemen langs de GraafJansdijk in Westdorpe.
Nee, de Belg peinst er niet over om te verkassen.
Het betreft slechts een enkeling.
Daar hoeft geen campagne voor bedacht te worden.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.