De toorn van vrouwtje Sap

Jolande Sap van Groen Links vertelde deze week in het programma “Kijken in de ziel” van Coen Verbraak op de VPRO dat de PvdA in geval van negatieve publiciteit er niet voor terugdeinsde om politieke zwaargewichten als Wouter Bos destijds journalisten te laten bellen om deze onder druk te zetten om publicaties aan te passen, dan wel te voorzien van een positieve buzz. En zij deed daar niet aan mee, nee, ze sprak wel ’s met journalisten, maar niet op deze manier.
Dat is dan toch prachtig.
GroenLinks houdt niet zo van de spierballenaanpak.

Nou, dat valt dan weer te bezien,
want amper een dag na die bewuste uitzending blijkt dat vrouwtje Sap wel degelijk kaas gegeten heeft van machtspolitiek en mediamanipulatie. Wat meldden sommige media vandaag:
“Freelance journalist Lise Witteman kreeg naar aanleiding van haar verhaal over Mariko Peters een telefoontje van GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap. Of Witteman er ‘als beginnend journalist’ wel rekening mee hield dat haar loopbaan schade kon oplopen indien zij doorging met het publiceren van kritische stukken over een Kamerlid van GroenLinks. (Elsevier)”
In HP/De Tijd liet Witteman zelf haar licht schijnen op heel de affaire, nou ja, de zaak. Wie meer wil weten kan via deze link zijn of haar beeld verruimen: sap
Nou mag vrouwtje Sap wat mij betreft doen wat ze wilt, maar roomser zijn dan de paus, dat past deze dame niet.
Politici kunnen zeggen wat ze willen, maar ze geilen allemaal op een positieve beeldvorming in de media.
En vallen berichten tegen, dan vallen ze er over.
En dan worden kranten, omroepen en andere media overvallen door woordvoerders, partijbonzen en vaandeldragers om het geleden leed te verzachten. Kan dit niet eens, kan dat niet eens, als je dit doet dan….
Mediamanipulatie hoort bij het politieke bedrijf net als het oplaten van ballonnetjes.
Als politici – van wat voor partij dan ook – zeggen dat ze geen spel met de media spelen, dan liegen ze.
Zo simpel is het.
Aan de andere kant vind ik dat freelance journaliste Witteman ook niet echt free aan het lancen is.
De wijze van onderzoek en de contacten met journaille van diverse media gaande dat proces hebben me ietwat verbaasd. Ook het feit dat zij sterk gelieerd is aan D66 vind ik een weinig verdacht.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De toorn van vrouwtje Sap

  1. Jaap van Peperstraten schreef:

    GroenLinks als rechtsopvolger van de PPR, die primair bestond uit oud KVPérs.
    De judasstreken zijn ze niet verleerd. D e Verhaegen’s en Hillens hadden het niet beter gedaan dan Mevrouw Sap.

Reacties zijn gesloten.