Dag gemeenteambtenaren….

Ze weten het wellicht nog niet, die gemeenteambtenaren, maar het zit er aan te komen. Wat het. Nou, het het staat voor de operatie “botte bijl”. De rijkscampagen gericht op het terugbrengen van het begrotingstekort en het weder gezond maken van ’s Rijks financiën. De gemeenten gaan -in dat bezuinigingsproces – een leidende (en lijdende) rol spelen.

Binnenlands Bestuur meldde het de voorbije week, maar ja wie leest BB in midzomer, een eenzame wethouder wellicht en een achtergebleven ambtenaar. Neerland viert vakantie en daarna komt men er wel achter dat Rutte en Co de gemeenten zover willen krijgen dat ze binnen het aantal gemeenteambtenaren met 11.000 hebben gereduceerd. Elfduizend! Dat is tussen de dertig en veertig ambtenaren per gemeente. Daarneffens wordt de inhuur aan derden aan banden gelegd. Dat moet met twintig procent omlaag en dat proces is -feitelijk nu al – gaande.
De operatie botte bijl komt bovenop de maatregelen die gemeenten dit jaar al hebben genomen. In één op drie gemeenten hebben de bezuinigingen namelijk al gevolgen gehad. Het verminderen van de bezetting is tot nu toe gerealiseerd door (selectieve) vacaturestops en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Vooral in uitvoerende functies lijkt het mes gezet. Uit de Personeelsmonitor 2010 van het A+O fonds Gemeenten blijkt verder dat het aantal medewerkers per leidinggevende het afgelopen jaar is afgenomen.
Ben benieuwd hoe gemeenten die kaalslag gaan uitvoeren. Sturen zij uitgedienden de laan uit, vervroegd met een regeling, dan kan het mooi zo zijn dat de personeelsbezetting weliswaar wordt teruggebracht, maar dat gemeenten nog jaren met kosten zitten voor vervroegd gepensioneerd personeel. Gaat de kaasschaaf erover dan is de kans groot dat gemeenten – en dat is bij de kleintjes toch al vaak zo – de kennis ontberen om op niveau met marktpartijen en organisaties te onderhandelen over allerhande zaken.
Het is allemaal in Den Haag bedacht door premier Rutte , de man die de cijfertjes altijd zo goed op een rijtje heeft.
Nou…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Dag gemeenteambtenaren….

  1. Ik dacht toch dat dit Donner en de Jager zijn die het cijferwerk deden. Je moet niet alles aan onze Mark toerekenen.

  2. Tom schreef:

    Laat de grote gemeenten eerst maar eens personeel inleveren. Het is een hardnekkig misverstand om te denken dat er minder ontwikkelingen zijn in kleine gemeenten en dat die het daarom met minder personeel af kunnen. Dan heb ik het nog niet eens over de maatschappelijke veranderingen die in het landelijk gebied anders zijn dan in stedelijk gebied, maar daarom niet minder ingrijpend.
    Hoe landelijker een gemeente en hoe meer buitengebied en kernen, des te meer ontwikkelingen, verenigingen, organisaties, enz. Onze polders zitten vol met ondernemers die bouwen, veranderen, stoppen, enz. Dat is wat anders dan een stadswijk waar hooguit een dakkappel geplaatst wordt.

Reacties zijn gesloten.