Korten en uitgeven

Hulst is het predikaat van meest sociale gemeente van Zeeland hedenavond toch wel kwijtgeraakt. Een bijstandsmoeder met een zoon die met een krantenwijkje een paar tientjes bijsprokkelt voor het gezinsbudget moet er de komende tijd maar vanuit gaan dat ze een toeslag van 130 euro per maand kwijtraakt. De Hulster raad wilde dat in meerderheid niet laten gebeuren, maar door politiek onvermogen van de PvdA-fractie, gaat de kortingsregeling gewoon door. Wie het minimale inkomen van 604 euro overschrijdt met een euro is de toeslag van 130 euro gewoon kwijt. Vragen uit de raad om de kortingsregeling te minimaliseren, een glijdende schaal toe te passen werden niet gehonoreerd door het college. Wethouder Frank van Driessche mocht dan nog aangeven dat het slechts een groep van zo’n 20 mensen zal betreffen, voor een aangepaste regeling voor die groep voelde hij evenwel niets. Per saldo heeft de sociaalste gemeente van Zeeland dan een prachtbezuiniging gerealiseerd van – reken mee- 20 x 130 euro = 2600 euro. Fantastisch. Daar staat echter tegenover dat diezelfde raad wel instemde met een krediet van 160.000 euro voor de aanschaf van 20.000 brandmelders (met batterijen die gegarandeerd tien jaar meegaan), die een raadsmeerderheid eigenlijk helemaal niet aangeschafd wilde zien. Het punt was echter dat het krediet voor de brandmelders onlosmakelijk verbonden was aan het voorstel van het college van B en W om bijna vijf miljoen uit te trekken voor een nieuwe brandweerkazerne. Wie nee durfde te zeggen tegen de huisvesting van de kazerne (uiteindelijk alleen Lijst Van Eck, Progressief Hulst en Algemeen Belang Groot Hulst, goed voor 9 zetels) zou uiteindelijk ook nee zeggen tegen de brandmelders. En hoewel eigenlijk alleen de SP de brandmelders wilde aankopen (voor de minima met name) ging een raadsmeerderheid toch akkoord met het kazerne-en dus het melders voorstel. Kijk en dat is nu zo bevreemdend. En daarom stemmen mensen steeds meer voor tegenpartijen. Hulst kort zonder het eigenlijk te willen op budgetten voor mensen die het absoluut niet breed hebben, maar trekt vervolgens geld uit voor zaken -brandmelders dus – die eigenlijk niemand wil. ik wil partijen dat bij de volgende verkiezingen graag horen uitleggen aan de kiezers.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Korten en uitgeven

 1. guus langeraert schreef:

  Ook nu weer kan ik me prima vinden in bovenstaande tekst.
  ” Hulst kort zonder het eigenlijk te willen op budgetten voor mensen die het absoluut niet breed hebben, maar trekt vervolgens geld uit voor zaken -brandmelders dus – die eigenlijk niemand wil.”
  lees ik dan als / herschrijf ik dan als :
  Overheden korten op budgetten voor bijv. zorg, veiligheid en/of onderwijs, maar trekken vervolgens geld uit voor zaken -polders onder water zetten bijv. – die velen NIET wil.
  Moeten we dat zien als een politiek mechanisme !!!

 2. Tom schreef:

  Overal waar je een grens trekt zijn er altijd gevallen die net aan de verkeerde kant van de streep zullen belanden, hoe vervelend dat soms ook kan zijn. Ik heb juist meer waardering voor een college dat duidelijkheid biedt en vasthoudt aan grenzen en afspraken, dan een draaikont college dat met iedere natte wind mee waait.

 3. Ron de Kort schreef:

  Heb de vergadering thuis gevolgd via internet. Leek bij tijd en wijle wel een Poolse landdag.
  Bij besluitvorming over brandweerkazerne kostte zielig stemgedrag van CDA (door niet voor mondeling amendement te stemmen) de gemeente 160.000 euro!!!
  Maar wel 10.000 euro korten op bijstandsgezinnen!!

 4. Ron de Kort schreef:

  Klopt, een beetje dualer gedrag van raad zou op z’n plaats geweest zijn

Reacties zijn gesloten.