Hoe vul ik mijn zakken? Een cursus aangeboden door de Bakker van Domburg

De voormalige bakker van Domburg, Lein Labruyere, heeft in zijn tijd bij Hogeschool InHolland niet bepaald zoete broodjes zitten bakken. De oud-PvdA-bestuurder, hij is medeverantwoordelijk voor het kleurloze gezelschap kamerleden dat nu voor de PvdA zitting heeft in de Tweede Kamer, heeft als lid van het College van Bestuur van de grote Randstadhogeschool aardig in de bus weten te blazen. Uit het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over het declaratiegedrag van oud-bestuurders van Inholland, dat vandaag in de media wordt uitgemeten, blijkt dat de bakker en zijn aanhang voor meer dan negen ton aan ongeoorloofde declaraties wisten te innen.

“Uit ons onderzoek blijkt dat in een aantal gevallen inderdaad sprake is geweest van een onzorgvuldige bedrijfsvoering”, maakte de inspectie vanmiddag bekend. “De opeenvolgende voorzitters en de vicevoorzitter van het College van Bestuur declareerden gedurende gehele onderzoeksperiode voor zakelijke lunches en diners regelmatig meer dan het sinds 2008 van kracht zijnde interne reglement toestond. Ze volgden bij het leasen van auto’s evenmin de eigen regels.” meldt de Inspectie, die dan nog aardig rept van “onzorgvuldige bedrijfsvoering”.

Ook de kranten zijn redelijk verhullend. Geenstijl.nl is evenwel duidelijk: “Waar de belastingpoet aan op ging? Extra salarisbetalingen die niemand kon verantwoorden en waarvan niemand wist of ze überhaupt terecht waren. Een extra pensioenstorting van bijna twee (!) ton. Natuurlijk de onvermijdelijke leaseauto met chauffeur + een gratis OV-jaarkaart (maar geloof maar niet dat Elbers en de Bakker van D. ooit met de bus gingen). Staat allemaal in het rapport van de Inspectie van het Onderwijs waarmee staatssecretaris Zijlstra vandaag zal wapperen. Het is goedverdoemme te hopen dat de stas snoeihard gaat optreden tegen deze frauderende bestuurders. In de normale wereld heet dit gewoon ouderwets de boel flessen, stelen van de maatschappij en glashard het zaakje bedonderen. Criminele & amorele types als Jos Elbers (D66) en vicevoorzitter Lein Labruyère die gewoon lachend over de ruggen van sgoliertjes bijna een miljoen euro in hun zak steken, daar gaat dit land kapot aan. Om over zo’n snurkende Raad van Toezicht nog maar te zwijgen. Integriteit mensen, dat spel je zooooo…”
Ja, de ontzetting is groot.
Uitgekookt was ook geertje Dales die een week of wat terug – uit vrees meegesleurd te worden in de stroom van verachting die nu aanzwelt – zijn eigen declaraties opebaar maakte. Hij beurde slechts op jaarbasis een kleine negen mille en voor twintig mille aan vliegreizen (naar Suriname Goddomme). ”Al mijn kosten zijn te verklaren, verantwoord en passend voor iemand in mijn functie’’, zei Dales. Dat is overigens maar de vraag. Dales liet zich ook nog eens rondrijden in een auto met chauffeur waar InHolland 30 mille op jaarbasis aan kwijt was. Een auto met chauffeur voor een schooldirecteur, sodemieter toch op…
Voorzitter Doekle Terpstra van het huidige College van Bestuur van Inholland benadrukt in de media dat het rapport gaat over de vorige top. ,,Het is niet iets om trots op te zijn. Het sterkt mij wel in de lijn die we hebben ingezet. Alles voor onderwijs en geen rare fratsen meer”, laat hij weten. Alsof daar de kous mee af is, nou nee toch.
Ik deel de mening van de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher die vindt dat Elbers, Labruyere en overige verduisteraars gewoon voor de rechter moeten verschijnen en dat de beerput InHilland volledig geopend wordt. Het zal behoorlijk stinken, maar dan weet iedereen wat er in die onderwijsfabriek allemaal mispeuterd is in de loop van jaren.
En Lein, ach, die wist vorig jaar toen de beerput op een kier stond te melden: “We hebben een nieuwe minister van Onderwijs. Toen het over het vreselijke drama in een deel van mijn huis ging, had ze het over de omvang van hogescholen en vérplassende bestuurders. Als iets mij persoonlijk heeft geraakt, is dat deze opmerking. Ik noch mijn collega’s in Rotterdam beschouwen ons als vérplassende bestuurders. Ik hoop dat jullie het gevoel hebben dat wij hier staan omdat wij de samenleving van Den Haag dan wel van de Haagse regio moeten dienen.” Nou beste bakker, ik geloof niet dat nog veel mensen dat geveol hebben….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Hoe vul ik mijn zakken? Een cursus aangeboden door de Bakker van Domburg

  1. Tom Aarts schreef:

    Hear, hear,

    Toch bekruipt mij het gevoel dat onze ‘bakker’ er geen broodje minder om gaat eten, en ons stiekem uitlacht. En ik moet toegeven dat hij daarin gelijk heeft als het blijft bij de Amsterdamse school van theedrinken en een goed gesprek voor het afhandelen van zulk soort hemeltergende misdaden gaat. Het is tenslotte geen hangjongere die een prullenbak kapottrapt of een medelander die een vrouw onheus bejegent, nee het is een vertegenwoordiger van het openbaar bestuur die met voorbedachte rade zich op deze wijze illegaal verrijkt. Zijn gedachte van ‘want wie gaat daar nou op letten op die paar centen’ is ondertussen wel verkeerd uitgepakt.

    En dat is jammer. Jammer voor ons (want het is ook uw geld), jammer voor de opleiding (wie wil er nog een InHollander), jammer voor de cultuur ( want wie vertrouwt er nog een bestuurder) jammer voor Zeeland ( want waar kwam die ook weer vandaan ) jammer voor de PvdA ( …….nou ja , jammer…. ), nu de vraag of het ook nog jammer wordt voor de bakker uit Domburg ( ???!!!!! ) We wachten weer af en leggen onze hoop op gerechtigheid bij de collega bestuurders van de bakker……………..

  2. D. Dop schreef:

    Gremberghe, prima blog, hulde! Wat hebben we aan het Zeeuwse journaille voor de rest. Lopen fier als aapjes met dikke staartjes als ze door een serviceclubje als ‘vriendje’ worden binnen gehaald. Likken vervolgens de ‘candeleer’ en vragen er nog geld voor ook. Misschien moet er ook nog eens onderzoek komen naar de uitgave van diploma’s bij het HBO. Is daar ook geld mee omgegaan? Sterkte Gremberghe met uw blog, u zoekt niet de gemakkelijkste weg. Die is lang en moeilijk maar het doel is het waard> LEVE DE PERSVRIJHEID!

Reacties zijn gesloten.