Een lans voor Frans

Ik ga even een lans breken voor Frans Lievens. Niet dat ik daar nu zo veel goesting in heb, maar het moet even. Waarom? Nou, omdat in Goes en Middelburg cultuurminnaars en theaterpersoneel vrezen voor een culturele verarming als straks, in juli, Lievens de nieuwe roerganger wordt Theaterexploitatie Zeeland (TEZ). Theater bv van Lievens, die in Terneuzen het Scheldetheater exploiteert, neemt het al jaren noodlijdende TEZ over, maar heeft het plan opgevat om onmiddellijk het mes te zetten in de organisatie. Van de vijftig medewerkers kunnen er zeker tien vertrekken en Peter de Neef, de directeur moet ook op zoek naar ander emplooi.
Gevreesd wordt dat Lievens vervolgens gaat rommelen in de programmering en enkel kiezen zal voor commercieel aantrekkelijke producties.

Jammer, jammer, jammerlijk.
Er klinkt geweeklaag in de cultuursteden Goes en Middelburg.
Net zoals overigens jaren terug in Terneuzen, waar dezelfde vrees opborrelde toen Lievens in beeld kwam als exploitant voor en van het nieuw – deels met Dow en Yara-geld bekostigde – Scheldetheater aldaar. De cultuur in Zeeuws-Vlaanderen zou een klap krijgen werd er alom beweerd. Nou ja, cultuur in Zeeuws-Vlaanderen. In de tachtiger jaren had de toenmalige directeur van het Terneuzense theater Henk Scholten – later lid nationale culturele raad – de podiumkunsten in de regio een aardige boost gegeven met een voor de streek meer dan aardige programmering. Scholten zou ook de basis leggen voor het Festival van Zeeuws-Vlaanderen en wist als Hollander de Belgen zover te krijgen om producties uit Vlaanderen ook mee te laten draaien in Zeeuws-Vlaanderen. dat was klasse, maar Scholten bleef niet in Terneuzen. Na zijn vertrek was het ook vrij rap gebeurd met de aantrekkelijke programmering. Zijn opvolgster Jolanda Mergler koos nogal eens voor moeilijke muziek en weinig gewaardeerde dansvoorstellingen die amper publiek trokken.
Toen na een korte interimperiode DeClercq Lievens als exploitant in beeld kwam werd de nieuwe theaterdirecteur ook vanuit de politiek in Terneuzen gevraagd om voor elk wat wilsprogrammatie op te stellen voor het Scheldetheater. Lievens heeft dat gedaan en doet dat nog steeds en naar mijn stellige overtuiging is er van die gevreesde teloorgang van de cultuur in Zeeuws-Vlaanderen niets geworden.
Lievens draait het theater nog steeds en hij zal Goes en Middelburg ook doen draaien.
Goed wellicht vervallen er wat producties met een experimenteel karakter of voor een specifiek publiek van liefhebbers. Dat zal wel, maar aan de andere kant moeten we blij zijn dat de schouwburgen blijven bestaan in Zeeland. Het zou ook makkelijk anders kunnen in deze toch al cultuurluwe provincie. En ja, Lievens is meer ondernemer dan een artistiek type.
En ja, sommige mensen vrezen voor een monopolisering van de Zeeuwse poduimkunsten als ook hij de twee andere Zeeuwse schouwburgen gaat uitbaten. Dat kan en dat mag, maar stel eens voor dat Lievens niets voor een overname gevoeld had. Wat was er dan met de cultuur in Zeeland gebeurd?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Een lans voor Frans

  1. guus langeraert schreef:

    We zijn het WEER eens HELEMAAL eens !!!

  2. Ron de Kort schreef:

    Conny, helemaal eens. Ben een trouwe bezoeker aan Scheldetheater en vind er jaarlijks voldoende aantrekkelijke voorstellingen. Ook prima organisatie waar ze elders nog wel wat van kunnen leren.

  3. PeterU schreef:

    We hebben aan deze kant van de Honte eerder moeite met het gemeentelijke geklooi. Middelburg met zijn Schouwburg, die eerst niet meer zou voldoen, zodat er een nieuwe moest worden gebouwd. Hoe dat is afgelopen weten we inmiddels. In Goes moest en zou ’t Beest, dat grotendeels op vrijwilligers draait, met de wat megalomane Mythe fuseren. Dat zou tienduizenden euro’s per jaar schelen. De fusie werd tegen de zin van het toenmalige bestuur en de meeste vrijwilligers van ’t Beest doorgezet en is na nog geen jaar weer teruggedraaid. Lievens had gelukkig voor beide partijen geen interesse in ’t Beest. De kosten van deze mislukte plannen lopen waarschijnlijk in de tonnen. Hopelijk kunnen we weer verder als onafhankelijk en avontuurlijk poppodium.

Reacties zijn gesloten.