Kees van Beveren redt de Zeeuwse teelten

Gedeputeerde Kees van Beveren denkt de Zeeuwse komkommertelers te kunnen redden door de Zeeuwen op te roepen elke week op zijn minst twee komkommers te eten. Vooropgesteld dat het dan om Zeeuwse komkommers gaat, maar ja, bestuurder Van beveren gaat dan wel voorbij aan al die andere Zeeuwse telers die ook in de hoek zitten waar zware klappen vallen. Die kassenjongens in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone bijvoorbeeld, bij hen staat het water ook aan de lippen. De tomaten worden massaal doorgedraaid, de aubergineprijzen zijn in Europa gekelderd en ook voor paprika’s – met uitzondering van groene – wordt ook amper nog iets betaald.
De voorbije week meldden de regionale media dat het hele Zeeuws-Vlaamse kassenproject lang niet geworden is wat ervan verwacht werd. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik nimmer de verwachtingen van bijvoorbeeld oud-wethouder en grasteler Adhemar van Waes (CDA) gedeeld heb. Integendeel, ik had van begin af aan grote twijfels.

Zo ook mijn echtgenote (destijds als voorzitter van het havenschap Zeeland Seaports), de Rotterdamse partners van Zeeland in ESM-verband, de bevolking van de Batterij en omgeving en vele anderen. De Rotterdammers vonden het absurd om havengebonden gronden te offeren voor kassen, Yara wilde eigenlijk niet participeren in de gasleveranties omdat ze bijvoorbeeld van de Coca Cola Company netjes geld kregen voor zuiver CO2, terwijl het gratis aan de tuinders zou moeten worden gesleten en dan had je de tuinders nog, die eigenlijk helemaal het Westland niet wilden verruilen voor Zeeuws-Vlaanderen en dat ook niet hebben gedaan. De drie bedrijven die nu in de Smitschorrepolder gevestigd zijn komen niet uit het Westland, maar van elders En veel nieuwe lijken er vooreerst niet bij te komen.
Nee, als Van Beveren de sector een beetje wil steunen, dan moeten de Zeeuwen ook minstens 6 kilo Zeeuwse tomaten per week eten, vier kilo paprika’s (rood en geel), anderhalve kilo aubergines, acht kilo uien (diverse soorten), 1 kilo lamsoren, een pond zeekraal en gedurende de rest van juni nog twee kilo Zeeuwse asperges (witte).
Elke Zeeuw moet via Zeeland Seaports ook nog eens elk jaar een minimale donatie van vijftien euro doen om het noodlijdende tuinbouwgebied in Zeeuws-Vlaanderen overeind te houden, maar daarover heb ik de gedeputeerde niets horen zeggen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.