Tijdgeest?

Ik ben geen man van groepsprotesten en massademonstraties. Nooit geweest. Ooit begin jaren’ 80 ben ik nog wel eens onderweg geweest naar een demonstratie in Den Haag tegen kernwapens of zo, maar uiteindelijk belandde ik in een filmhuis in Antwerpen, wat zeker zo gezellig was. In Borsele heb ik ook nooit gestaan, wel nog eens in Doel, maar dat was min of meer toevallig. Nee, mijn enige daad tegen kernenergie die ik ooit gepleegd heb is dat ik samen met de toenmalige voorzitter van de Anti-Kernbeweging Zeeuws-Vlaanderen een artikel heb geschreven voor Nieuw Zeeland, het blaadje van Kees Slager tot voor kort SP-senator. Had M.P. Dieleman dit ooit geweten, dan was ik nooit bij de PZC in dienst gekomen. Soit. Het zij zo…

Nee, protesteren die ik het liefst in een klein, maar fanatiek gezelschap.
Net als in ’76 tijdens een CDA-bijeenkomst met Dries van Agt in Middelburg waar we toen de zalver aan het spreken was brandende sigaretten hielden tegen tal van groene ballonnen en we de gehoorzaal uitgeschopt werden. De PZC meldde een dag later dat er bommetjes waren afgegaan, dat het een schande was en meer van zulks.
Protesteren nee.
Ik ben ook nooit lid of donateur geweest van clubs als Greenpeace of Amnesty, terwijl ze toch wel op mijn sympathie konden en kunnen rekenen. Voor een aantal mensen uit die clubs had ik best bewondering en een goed contact, zoals bijvoorbeeld met de Vlaamse Greenpeacevoorman Martin Besieux die echt van stunten hield.
Ze hebben veel van hun aanhang verloren, Greenpeace enzo.
Het zijn ook multinationals geworden, gelikte organisaties, met campagnes die net zo straks georganiseerd zijn als de kernafvaltransporten waartegen ze protesteren.
Hoe het ook zij, het is hun goed recht om dat te doen.
Te protesteren.
Kernenergie en Kernafval, het blijven gevaarlijk goedjes.
Gek genoeg lijkt het besef bij de Nederlandse bevolking grotendeels te zijn verdwenen, terwijl het bij onze Oosterburen zo sterk is toegenomen. Kijk in de krant of op de website en lees wat een aversie er tegen de protestanten wordt geventileerd.
Is dat dan de tijdgeest?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.