Op zijn Grieks

Europa, die prachtig eenheid van gelijkgestemde lidstaten, wordt op zijn Grieks genomen. Hard en zonder weerga, daar kan geen enkel Amerikaans kamermeisje iets aan verhelpen. Honderdzesendertig miljard harde euro hebben de Brusselse keurtroepen de Grieken geoffreerd onder voorwaarde dat ze hun eigen failliete boedel zouden reorganiseren en opwaarderen. Vorig jaar – in ditzelfde blog waarschuwde ik als economisch van de koude grond voor naderend onheil – welnu de ellende komt er aan. De Grieken hebben amper gesaneerd en zien geen kans om hun afbetalingen te bekostigen. De banken in heel Europa sidderen, de politici slaan krachtige taal uit, maar werken in stilte aan zwakke compromissen die niet in lijn zijn met hun taal.

En de Grieken zelf,
Ach, die kankeren over lagere lonen, oplopende inflatie, minder pensioen en hopen dat het zomerseizoen nog wat nering brengt en vervolgens wijzen ze naar de Portugezen, Ieren en wellicht Spanjaarden die Europa evengoed voor het blok zetten.
De kroonprins van het CDA zucht en legt voor de tv-camera’s uit hoe Nederland er in staat.
Nou, Nederland zit – voor wat Griekenland betreft – straks voor 4,5 miljard in het schip.
Dat gaat het Nederlandse bankwezen – net een beetje hersteld van zelfveroorzaakte malaise – weer pijn doen.
En vervolgens komt alles – zoals altijd – op het bordje van de belastingbetaler terecht,
die langzaam begint aan te nemen dat die Wilders – dat maar al te graag van Europa afwil – het allemaal zo gek nog niet ziet.
Zo worden we allemaal genaaid.
Op zijn Grieks….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.