Volksgericht der Zeeuwen

In de tijd dat de krant nog een meneer was – een tijd die overigens nog niet zo lang gelee is – was het not done om over uitspraken van een rechter commentaar te geven. De krant deed dat niet. Natuurlijk konden lezers reageren, zeker, dat mocht. Was men het oneens over de strafmaat, ontevreden over het verloop van de zittingen, men mocht reageren, maar de krant, de meneer, onthield zich van commentaar.

Tijden veranderen.
Kranten ook en nu ze geen meneer meer zijn
maar een ware uitlaatklep voor das gefundenes fressen en de vox populi
gaan we als krant zover om lezers op de stoel van de rechter te zetten.
Zegt de hoofdredacteur: “Mensen hebben vaak een mening over wat er in een rechtbank gebeurt, maar waar die op gebaseerd is, dat weet ik niet zo precies…” Daarom zetten we nu bij elke strafzaak in Middelburg een lezersjury in. Roept U maar!
Vindt de lezer dat een dief er makkelijk vanaf komt, dan mag de lezer het zeggen. Moet die man gestenigd worden, werpe de eerste steen… Moet die verkrachter geholpen worden, grijp naar de scalpel of het chemische castratenmiddel.
En de rechtbank is blij met alle aandacht, want, de lezers kunnen zich straks meer verdiepen in het ernst van het feit, het delict en krijgen ook meer weet over de dader en diens achtergrond.
Enfin, het wordt een mooi project… weten ze in Middelburg bij justitie en courant.
Ik ben benieuwd.
Naar het Volksgericht der Zeeuwen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.