Bio Base-flopje

Het innovatie- en trainingscentrum van Bio Base Europe in Terneuzen gaat niet alleen gespecialiseerde operators voor biogebaseerde bedrijven opleiden. ,,De markt is daarvoor nog te klein”, zegt stichtingsvoorzitter Gert Jan van der Brugge. Daarom richt het centrum in de Koegorspolder zich, zeker de eerste jaren, ook op de opleiding van werknemers voor de ‘gewone’ industrie.
Tja, het trainingscentrum aan de rand van de Koegorspolder – opgetrokken in pijnlijk geel/groen – dat acht miljoen euro gekost heeft moet toch een beetje een functie gaan krijgen, want anders zouden de subsidieverleners in Brussel wel eens moeilijk kunnen gaan doen.
Mooi dat ROC-baas Van der Brugge nu toch nog iets van een bestemming voor het centrum heeft weten te vinden, want laat ons wel wezen, de voorbije tijd zat het hele biobase-verhaal toch aardig in de hoek van ongeloofwaardigheid.

Waar zijn de plannen van eertijds gebleven: die van het kenniscentrum. Het was toch de bedoeling dat die hele nieuwe industrie, die in de kanaalzone zo zou boomen in dit centrum aan de mensheid getoond zou worden, met al zijn prachtige nieuwigheden.
Dat eigenlijk van al die mooie initiatieven alleen de glastuinbouw en het Warm-Co-initiatief (met moeite) de crisistijd zijn doorgekomen is een feit (dat door de overheden nog steeds ontkend wordt) en nog een gelukje.
Dat het peperdure centrum feitelijk geen bestemming heeft is uitermate pijnlijk.
Van der Brugge mag nu wel stellen dat er aankomende chemici geschoold zullen worden, maar hij gaat niet zover dat zijn eigen door Dow geschonken proeffabriek van het ROC-hoofdgebouw naar de Koegors zal verhuizen. Die vlieger gaat niet op peins ik.
De flop met het gebouw is zo flagrant dat overheden zelfs nog geprobeerd hebben om het bouw-en expocentrum voor de Sluiskiltunnel in het pand te krijgen. De tunnelbouwers gaven echter de voorkeur aan een eigen duur, tijdelijk nog te bouwen centrum.
Komend najaar gaan de deuren van het centrum in Terneuzen open en starten de opleidingen, meldt de ROC-directeur.
Ben overigens benieuwd naar de aard van die opleidingen. Kans is groot dat het ROC na fusie in 2012 meer opleidingen verliest in Zeeuws-Vlaanderen dan dat er nieuwe begonnen worden.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.