Nieuwe ROC klaar voor valse start

Het hoofdkantoor van het gefuseerde Zeeuwse ROC moet in Terneuzen komen. Dat stelt het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in haar collegeprogramma, maar GS hebben daar feitelijk geen bal mee te maken. DE ROC’s zijn niet van de provincie afhankelijke instituten en dien – in hun fusieproces – hun eigen afwegingen te maken in het belang van het onderwijs in Zeeland en in het belang van de eigen – nieuwe – organisatie. In eerder afleveringen heb ik al gemeld dat de discussie rond de hoofdzetel van het nieuwe ROC een non-discussie is en die zeker niet strookt met het eerstgenoemde belang; kwalitatief goed onderwijs in onze provincie.

Ik voorzie sowieso dat het neuwe ROC, met veertig ontslagen (dus onrust onder personeel), een structureel tekort van vier miljoen euro (dat is dan een fusie zonder wezenlijk effect) en veertig opleidingen minder , een behoorlijke valse start zal maken.
GS stellen dat de hoofdzetel in Terneuzen zou moeten komen om de krimp het hoofd te kunnen bieden.
Ja, geloof maar dat die redenering weinig gaat opleveren.
En GS willen ook de kwaliteit van het MBO veilig stellen.
Ook dat doe je niet met een managementtop in Terneuzen, laat staan in Vlissingen. Dat maakt namelijk ging bal uit. De kwaliteit moet in de organsatie zitten en daar beginnen steeds meer mensen – binnen en buiten het onderwijs- aan te twijfelen.
In de de JOB-monitor 2010, een onderzoek waarin middelbare scholieren hun opleidingsinstituut beoordelen en waaraan werd meegewerkt door bijna 150.000 leerlingen, krijgt het ROC Westerschelde een 5,7. Het Zeeuws-Vlaamse instituut schaart zich met die score in de landelijke top-3 van slechts presterende ROC’s. Met name de lessenuitval is een sterk bepalende factor bij het opstellen van de score. Dat werd in november even gemeld.
Veel is er aan die toestand nog niet verholpen en ik vrees dat in de nieuwe constellatie er nog weinig verbetering zal kunnen worden opgetekend.
Het nieuwe ROC houdt een kleine vierhonderd opleidingen over straks, maar gelet op het structurele tekort, gelet op de randstedelijke normen die in het MBO gangbaar zijn voor het kunnen instandhouden van opleidingen ligt het in de lijn der verwachtingen dat er tussen nu en 2014 nog wel eens honderd MBO-opleidingen in Zeeland kunnen worden geschrapt. Jongelieden Die komende zomer aan een opleidingen beginnen moeten er niet versteld van staan dat ze die straks niet in Zeeland kunnen afmaken.
In plaats van bij voortduring te emmeren over die hoofdzetel zouden onze bestuurderen zich beter eens kunnen buigen over de kwaliteit van het onderricht in brede zin en het potentiële aanbod.
Het geroep voor de buhne moet eens klaar zijn…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Nieuwe ROC klaar voor valse start

  1. henk postma schreef:

    Behoren die ROC directeuren èh bestuurders niet tot de best gesalarieerde PvdA-carrièremakers in het Zeeuwse landje? Zoja, waarom zouden wij er dan aan twijfelen dat zij in hun afwegingen fout op foutje stapelen? 😉

    • Gremberghe schreef:

      Er zijn de voorbije jaren wat nieuwe managers aangetreden die – bij mijn beste weten – geen PvdA-achtergrond hebben. Fouten worden hoe dan ook opgestapeld.

Reacties zijn gesloten.