De brief van Johan R.

Hierbij de open brief van Johan Robesin aan de Tweede Kamer.
De tekst spreekt voor zich en dus voor Johan.
Dat is dezelfde volksvertegenwoordiger, die goed een jaar terug nog probeerde de provinciale lijsten en partijen onder te brengen onder de OSF-noemer. Me dunkt dat na het Torentjes-arrangement en dit schrijven de Partij voor Zeeland binnen OSF-kringen niet meer echt gezien wordt als een gesprekspartner en loyale mede-regionalistenpartij.

Leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal
OPEN BRIEF
Johan Robesin,
lid Provinciale Staten van Zeeland
Hoek, 28 april 2011
Onderwerp: spoeddebat “affaire Torentje”
Geachte Parlementsleden,
Een reactie mijnerzijds op het spoeddebat “affaire Torentje”, afgelopen dinsdag, wil ik u niet
onthouden. Per slot van rekening was ik het lijdend voorwerp.
Op de eerste plaats stel ik, in mijn hoedanigheid van volksvertegenwoordiger vast, dat je pas
dan om een plenair spoeddebat verzoekt, als de aanleiding er een van gewicht is. Dat was hier absoluut niet het geval. Uw vertegenwoordigers hebben kostbare uren nutteloos en vruchteloos besteed aan een “non-item”, terwijl uw inspanningen elk uur van de dag gericht zouden moeten zijn op vaderlandse problemen, die schreeuwen om oplossingen.
De oppositie vond het kennelijk van groter belang om de coalitie een paar uur lang te confronteren met een
aaneenschakeling van leugens, aannames en veronderstellingen: een bot mes om het gezicht van de premier en met hem dat van de gehele regeringsploeg, te bekrassen.
Zonder enige grond sprak de linkse oppositie de suggestie uit dat bij mijn ontmoeting in het Torentje met de minister-president en PVV-leider Wilders “een deal is gesloten in ruil voor een de stem van het Zeeuwse Statenlid Robesin bij de Eerste Kamerverkiezingen op 23 mei”.
Te ridicuul voor woorden. “Nooit eerder heeft een minister-president het stemgedrag proberen te beïnvloeden”, brieste PvdA-leider Job Cohen. Laat het mijnheer Cohen duidelijk zijn, dat de minister-president mijn stemgedrag niet heeft beïnvloed.
Ik kan u verzekeren, dat de heren Wilders en Rutte mijn ontvangst in het Torentje op geen enkele wijze hebben benut om mij te winnen voor de coalitie. Die keuze maak ik namelijk zelf en dat beseften de heren heel goed. De suggestie dat er “deals” zouden zijn gesloten, vind ik ronduit verwerpelijk; dat is in geen enkel opzicht het geval geweest. Verwijder die gedachte alstublieft uit uw parlementaire hoofden; het is klinkklare onzin! Heer Pechtold verdient bepaald niet de hoofdprijs met zijn statement en motie over de Hedwigepolder. Hij had vanuit de D’66 hobby “bestuurlijke vernieuwing” beter ingezet op het houden van een
debat over het getrapte kiessysteem. Daarmee zou de discussie een zinvolle wending hebben gekregen.
Ook de “aanname” dat ik door mijn stem te geven aan de coalitie en niet te kiezen voor “mijn landelijke partij”, mijn kiezers in Zeeland zou bedriegen, mist iedere grond. De OSF, die hier bedoeld wordt, is geen landelijke partij maar een organisatie van samenwerkende provinciale partijen. Mijn partij, de Partij voor Zeeland, is niet gelieerd aan een landelijke partij.
Ik kies voor bondgenoten in Den Haag, die onze zorg delen voor thema’s waar de PvZ zich sterk voor maakt. Daarmee dien ik het Zeeuws belang en het belang van mijn kiezers.
Ik stel vast, dat premier Rutte geenszins “grenzen van het toelaatbare” heeft overschreden en u dinsdag tijdens het debat louter de waarheid heeft verteld. Ik sta volledig achter de uitleg, die zowel hij als de heer Wilders de Kamer gaven. In het “Torentje-gesprek” zijn mij geen beloftes of toezeggingen gedaan.
Hier laat ik het bij.
Met hoogachting en vriendelijke groet,
Johan Robesin, lid van Provinciale Staten van Zeeland

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.