Bultrug, header april

Ze kwamen met zijn vijven. Zo vanuit het niets. Of liever uit de diepe zeeslenk voor de kust van het Nieuw-Zeelandse Kaikoura. Aan boord trotseerden enkele tientallen toeristen de bittere winterkou in afwachting van wat komen ging. Ze waren met echo-apparatuur getraceerd en ze kwamen naar boven. Stilte, kille stilte. Alleen de Stille Oecaan liet zich horen.
En toen, toen spleet de zee open en rees een twintig meter lange zeereus zich boven de waterspiegel, spoot een kolom water boven zich uit, zoog werkelijk met een enorm geluid een massa zuurstof binnen, liet zijn enorme kop in het water zakken en haalde zijn grote staart omhoog. Voor hij weer naar beneden vertrok sloeg hij met zijn staart op het water. Weg was-ie.
Het spektakel werd door de andere bultruggen die volgden herhaald.
Met grootsheid en met gratie.
Wij keken.
Ademloos.
En nu ben ik echt geen grote natuurfreak, maar dit was voor mij en de mijnen, een overgetelijke ervaring.
De bultruggen van Kaikoura.
Even kon ik denken een Whale-rider te zijn….
En mocht u ooit naar dat andere Zeeland gaan, vergeet ze niet.
De bultruggen van Kaikoura…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Bultrug, header april

 1. Joop Sanner schreef:

  Lijkt mij inderdaad heel indrukwekkend.
  Ook mooi verwoord.

 2. Liesbeth de Bruijn schreef:

  lees nu dat je ook in Nieuw Zeeland was en daar bultruggen hebt gezien. Daar heb ik ze gemist maar heb afgelopen winter in de buurt van Puerto Madryn, Argentinië, een indrukwekkend schouwspel gezien. Walvismoeders met kalveren, spelend, roepend, springend. We waren omringd op de boot en zwegen, keken alleen maar. Zeer indrukwekkend. Had net een foto voor je opgezocht, niet wetende dat je deze, die je nu voor je blog gebruikt, zelf gemaakt had.
  Niet nodig dus.
  Groet

  • Gremberghe schreef:

   Is en blijft een indrukwekkend schouwspel om de reuzen van de zee zo frank en vrij te zien. Waar ze elkaar ook treffen.
   Heb een hele reeks foto’s, maar mocht je er betere hebben, dan neem ik die altijd wel mee.
   groet terug.

 3. Dikke Nicht schreef:

  Feauteautje was leuk geweest, Conny 🙂

Reacties zijn gesloten.