Stuwende krachten

Stuwende krachten, heet het, het coalitieprogramma van de nieuwe Zeeuwse regeringsploeg van CDA, SGP, PvdA en VVD. Stuwende krachten. Dit titel suggereert daadkracht, schwung, de Internationale, zonder God kunnen we het ook, maar ja, het is maar een titel. Ga je het stuk verder lezen – en echt ik zou het niet doen, want dat alles is al zo vaak op vrijwel dezelfde manier opgetekend – dan kom je snel tot de slotsom dat de Zeeuwse politiek mensen met een visie, met een blik die verder reikt dan gister en morgen, ontbeert.

Zeeland gaat weer werken aan een sterke regionale economie, waarin de havens de motor zullen zijn.
Zeeland zet in op een verdere containerisatie alsof dat na jaren van aarzelen nog zal lukken.
Zeeland versterkt zijn nucleaire cluster en de PvdA behoudt hetr recht om afstand daarvan te nemen, net zoals ze nu klaarblijkelijk ook van het ontpolderings-en nieuwe natuurdossier hebben gedaan om De Reu aan een post van gedeputeerde te helpen.
Zeeland gaat verder met samenwerken over de grenzen, verder met alels waarmee het jaren terug begonnen is en waarmee het bitter weinig bereikt heeft.
Stuwende krachten had net zo goed machteloze nachten kunnen heten.
Maar alla, laat ons George van Heukelom, Kees van Beveren, Sjoerd Heijning en Ben de Reu maar het voordeel van de twijfel gunnen.
Wellicht komt men gaandeweg tot inkeer.
Want men gaat een visie over de ziekenzorg in Zeeland ontwikkelen, wapens zoeken tegen de krimp en Impuls en ZSP samen de motoren voor onze economie laten worden. En alle kennisinstituten gaan samenwerken – dat betekent dat wel het eind van de Roosevelt Academy mark my words -, maar het mooiste is nog wel dat in Zeeland – althans dat wil men doen voorkomen – de jeugd het straks voor het zeggen krijgt.
En dat is ondanks alles toch nieuw, verfrissend, toekomstgericht out of the box denken.
Lees zelf: “De provincie Zeeland heeft een goed en uitgebreid netwerk opgebouwd van jongeren die actief meedenken met de provincie over provinciale onderwerpen. Ook dit college vindt ‘jeugd’ en ‘jongeren’ een belangrijke groep. Het college wil dat Zeeland ook voor jongeren een aantrekkelijke provincie is om te wonen, studeren, werken of te starten als ondernemer. Daarom wil het college weten hoe zij over Zeeland en het vestigingsklimaat denken. Hun visie op de toekomst van Zeeland en hun mening op het provinciaal beleid vindt het college daarbij van groot belang. Ook in relatie tot ontgroening kan het college hun verfrissende denkkracht heel goed benutten. In de komende periode zal het college het provinciaal netwerk van jongeren (jongerendenktanks) dan ook actief blijven betrekken bij het verder invullen van het in dit akkoord aangegeven beleid en de uitvoering van onze provinciale kerntaken.”
Hee, daar wordt u effe stil van niet…
Adolescente machten.
Wacht maar.
Wacht maar…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.