Realiteitswaarde

Ruim een jaar geleden, voor de gemeenteraadsverkiezingen, zei PvdA-voorman Co van Schaik dat Terneuzen de komende jaren financieel geen mooi weer meer kon spelen en dat om die reden alleen al het bestuur van de Scheldestad zich bezig moest houden met plannen met een zekere realiteitswaarde.
Projecten met een hoog droomgehalte (een voetbalstadion, het betacollege en het rampenoefencentrum) moesten maar ’s opgezouten worden en Terneuzen moest er vooral niet aan denken om het water terug in de stad te krijgen. “Dat kost alleen veel geld en levert hoegenaamd niets op”, wist Van Schaik toen.

Goed een jaar is voorbij. Van Schaik is als gemeentelijk penningmeester genoodzaakt geweest om de lasten voor de burgers ineens met bijna 20 procent omhoog te schroeven om de begroting sluitend te krijgen en te houden en wat gebeurt er? Welja, de Terneuzense ondernemers vinden nu dat de Terneuzense binnenstad de vroegere binding met het water (via de kanaalarm en Herengracht) weer in ere moet herstellen om de beleving van de binnenstad naar het hoger plan te tillen.
Binnenvaartschepen voor het belastingkantoor? Ziet U het al gebeuren? Het parkeerterrein bij het Poortgebouw weer vaarwater en het poortgebouw als een stenen brug. Ik weet niet op de fundering van dat gebouw daarop berekend is. Hoe het ook zij, de plannen steken weer de kop, de roep naar het water klinkt weer en daar blijft het niet bij. Niet de ondernemers, nee, vanuit bestuurlijke kring wordt nu hardop geroepen dat een internationaal georienteerd rampenoefen-en infocentrum een kans moet krijgen. In de Koegorspolder weer. Tja, daar gaat Terneuzen weer…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Realiteitswaarde

 1. Tom schreef:

  Terneuzen wil dus water in de stad, daar waar nu water ligt? Om water naar de Schelde te dragen?

  Terneuzen is gewoon niet zo goed in plannen maken. Die asfaltdijk is ondanks de zielloze kunstwerken nog steeds geen boulevard te noemen en was de investering in de Markt een paar jaar terug het allemaal wel waard?
  Richt je liever op wat je hebt, in plaats van onhaalbare plannen te bedenken. Kansen zat voor een stad zo fraai gelegen aan het water; maak van de jachthaven een levendig gebied met bijvoorbeeld terrasjes, hetzelfde geldt voor de jachthaven aan het Waterschapskantoor, of wat dacht je van een horecapaviljoen aan het sluizencomplex? Vanaf een terras kijken naar het schutten van de schepen, een topattractie!

 2. guus langeraert schreef:

  Tom, ik vind enkele van jouw plannen het waard om de planfase te ontstijgen.
  Laat het water daar waar het is, anders beginnen we weer over …
  Ik vind trouwens die ” asfaltdijk ” met soms boeiende beelden dan wel geen echte flaneer-boulevard maar toch wel een wandelingetje waard……..naar een terrasje bij de jachthaven of bij het sluizencomplex…
  Wanneer spreken we daar dan eens af ?

Reacties zijn gesloten.