Het PvdA-keurmerk

Deze blogbijdrage is niet voorzien van een keurmerk van de propagandacommissie van de PvdA. Dit betekent dat deze mededeling “gekleurd” is en lezers mogelijk op het verkeerde been zet, omdat feiten en meningen niet gescheiden worden aangedragen. Ik zie het al gebeuren zeggen, dat de PvdA straks gaat bepalen welke programma’s door de beugel kunnen en welke niet. Dat is feitelijk regelrechte censuur, maar daar heeft het PvdA-kamerlid Martijn van Dam klaarblijkelijk niet bij stilgestaan.
In de Volkskrant van vandaag en in andere gremia pleit de sociaal-democraat voor invoering van een journalistiek keurmerk voor programma’s van de publieke omroep. Volgens de partij worden feiten en meningen momenteel niet duidelijk genoeg van elkaar gescheiden.

‘Het moet duidelijk zijn dat een programma van de publieke omroep kwaliteitsjournalistiek biedt,’ aldus Van Dam. Volgens de PvdA’er lijken actualiteitenprogramma’s vaak te veel op discussieprogramma’s, of zelfs op politieke propaganda. Van Dam denkt dan vooral aan Uitgesproken WNL, dat wordt gepresenteerd door voormalig LPF-politicus Joost Eerdmans. Het PvdA-Kamerlid vindt het niet erg dat de presentator van een discussieprogramma een uitgesproken maatschappelijke opvatting heeft.”, zegt hij in Elsevier vandaag.
Van Dam: ‘Maar je moet wel eerlijk zijn tegen de kijkers en zeggen: dit is een gekleurd programma. Anders word je op het verkeerde been gezet.’ Een journalistiek keurmerk kan onder meer bepalen of een politicus een actualiteitenprogramma kan presenteren.

VVD en CDA hebben inmiddels afstand genomen van Van Dams oprisping. Ik hoop dat meer partijen zullen volgen, want als de PvdA maar een beetje de zin krijgt is de vrije meningsuiting in Nederland straks een beetje aan banden gelegd. Laat Eerdmans, voor zolang het nog duurt, zeggen wat-ie wilt en ik weet zeker dat de kijker zelf prima bij machte is om te beseffen dat Eerdmans een gekleurd programma presenteert. Hij komt daar ook voor uit. Meer dan Pauw, Timmer- en Wittemans, die zelf steeds minder gaan beseffen dat de Vara, waar zij voor zitten, ook een kleurtje heeft…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.