De Zeeuws-Vlaamse onderbedeling

Zeeuws-Vlaanderen is als regio ondervertegenwoordigd in de nieuwe Staten van Zeeland. Met pakweg zeven zetels (rekening houdend met de voorkeursstemmen voor Ben Pauwels, CDA en Francois Babijn PVZ) is het Zeeuws-Vlaamse smaldeel in de Zeeuwse politieke arena vier, vijf zetels te klein. Nou alla (zonder h PVV’ers), doe ons er nog maar een halfje bij, want VVD’er Hans van Geesbergen kunnen we nog altijd beschouwen als een gedeeltelijke Hulstenaar.

Op 9 februari maakte ik in een eerdere blogpost gewag van de vrees van Terneuzense bestuurders dat Terneuzen als grootste gemeente in Zeeland geconfronteerd dreigde te worden met een ondervertegenwoordiging in Middelburg. Die vrees is bewaarheid. Feitelijk is alleen Hoekenees Johan Robesin van de PVZ straks het Terneuzense bruggehoofd in de Zeeuwse politiek. Of Terneuzen daar blij om zal zijn betwijfel ik ten zeerste.
Waarom partijen bij de lijstsamenstelling zo makkelijk voorbij gegaan zijn aan de gespreide regionale vertegenwoordiging vind ik onbegrijpelijk. Dat gaat zeker problemen opleveren in de statenzaal, dat gaat het provinciaal bestuur belasten en bemoeilijken. Zeeuws-Vlaanderen roept al jaren dat het stiefmoerderlijk behandeld wordt en bijkans beschouwd kan worden als het laatste Nederlandse overzeese gebiedsdeel. Ik voorspel nu al dat Calimero de komende jaren alleen maar harder zal gaan roepen.
Ja kun je dan redeneren, de Zeeuws-Vlaamse bevolking is daar dan zelf medeschuldig aan, omdat ze regionale kandidaten met voorkeursstemmen toch in de staten hadden kunnen krijgen. Dat klopt en eigenlijk hadden nog wat meer mensen – zoals in het geval Pauwels – lokaal moeten stemmen. Dan had er ook gelijk een punt gezet geweest achter electorale trucjes zoals die van de PvdA, die tien wethouders als stemvergaarders op de lijst plaatste zonder dat die ook maar een moment beschouwd wilden worden als serieuze kandidaten voor de staten. De truc werkte wel, want de wethouders Van Schaik en Liefting van Terneuzen schoffelden met zijn tweetjes meer dan 1000 stemmen bijeen in Terneuzen alleen al.
Maar hoe het ook zij.
Zeeuws-Vlaanderen gaat het de komende jaren moeilijk krijgen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De Zeeuws-Vlaamse onderbedeling

 1. guus langeraert schreef:

  Maar…..ZeeuwsVlamingen tellen toch dubbel…ze zijn Zeeuw en Vlaming, dus…het komt wel goed.

 2. guus langeraert schreef:

  Nog eentje :
  Ik las op deze Blog :
  ” Zeeuws-Vlaanderen gaat het de komende jaren moeilijk krijgen. ” ,
  maar ……….als bijv. Gremberghe en guus langeraert nu eens gaan samenwerken, krachten bundelen, ja dan…dan wordt ZEEUWSVLAANDEREN groot..groter…het grootst..

 3. Ron de Kort schreef:

  De Zeeuws-Vlaamse statenleden zijn goed verdeeld over de belangrijkste fracties. Dat is belangrijk om in elke fractie ook het zeeus-vlaamse geluid te kunnen laten horen.
  CDA: 2 / PvdA: 2 / VVD: 1 / PVV: 2 / PvZ: 2 / SP: 1 Mogelijk later nog eentje bij SGP als die partij een gedeputeerde mag leveren.
  Nu aan ons om dat geluid ook goed neer te zetten. Oordeel niet te snel, dat ben ik dus weer al met Guus eens.

Reacties zijn gesloten.