Collegeonderhandelingen

Oud-VVD-Tweede Kamerlid Jan te Veldhuis begint vandaag in zijn rol als Zeeuws informateur aan gesprekken die moeten leiden tot de totstandkoming van een nieuwe bestuurscollege voor de schone provincie Zeeland. Te Veldhuis kan – om tot een coalitie te komen – verschillende routes bewandelen. Over rechts, over utopisch links en via een regenboog (sprokkelen met de kleintjes).

Vorige week – nadat de kiezer had gesproken – leek er in het provinciehuis enige vanzelfsprekendheid bestaan over het reanimeren van de oude coalitie, dus met VVD, CDA, SGP en PvdA. Kandidaat-gedeputeerde Ben de Reu van de PvdA, nu nog RPZC-directeur, die in de campagne van de sociaal-democraten genoegzaam vanaf de zijlijn had toegekeken, acteerde in de abdij alsof hij zijn zetel al ingenomen had, maar in de meute van actieve en niet-actieve politiekers wist men ook andere combinaties te maken, die – gelet op het verkiezingsprogramma van de sociaal-democraten – zeker zo aannnemelijk waren. Binnen VVD-kringen heeft met een samenwerking met de PVV’ers niet uitgesloten. Sterker nog, als de vrijheidsstrijders van Wilders hun islam-afkeer – waar ze in Zeeland toch niet veel mee kunnen – even buiten beschouwing laten, dan zijn er programmatisch tal van overeenkomsten te vinden tussen de liberalen en de Wilderianen. Het is de vraag of het CDA en SGP dan willen aaneschuiven, maar ja, als ze dat in Den Haag wel kunnen, waarom in Zeeland dan niet.
De PvdA zou in een constellatie met SGP, VVD en CDA een vreemde eend in de bijt zijn. Veel vreemder dan destijds in wat nu genoemd wordt de oude regeringsploeg. De PvdA van wijlen Daan Bruinooge was een heel andere dan de huidige club sociaal-democraten die feitelijk in Zeeland GroenLinks links gepasseerd hebben. VVD, CDA en SGP zijn voor een nieuwe kerncentrale, kom daar maar ’s bij de PvdA mee aan. VVD, CDA en SGP zijn voor de aanleg van de WCT. De PvdA donderde in de verkiezingstijd het kindje van Bruinooge resoluut met badwater en al de Westerschelde in. “Laten we daar nu maar ’s mee ophouden”, wist lijstaanvoerster Annebeth Evers, in het debat in de Zeeuwse bieb nog te melden. En zo zijn er nog meer zaken die de PvdA wil en waarvan de rechtsgeoriënteerden in deze provincie niet van gediend zijn. Nieuwe natuur bijvoorbeeld. En de linkse hobbies als cultuur en overheidsgelieerde instellingen als Scoop, Mee en wat al niet meer.
Zoals gezegd, Te Veldhuis kan ook gaan sprokkelen met de kleintjes, CU, GL en D66 om aan de vereiste twintig zetels meerderheid te komen. Of dat verstandig is is een tweede. Het college dat deze maand vertrekt blonk met GL en CU-deelname nu ook niet uit in voortvarend handelen. Nee, alles op een rijtje zettend zou het best wel eens zo kunnen zijn dat Te Veldhuis zo ver gaat dat-ie de deur van de abdij openzet voor de eerste PVV-gedeputeerde. Ik zit er niet echt op te wachten, maar het is de politieke realiteit.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Collegeonderhandelingen

  1. Flip Feij schreef:

    Interessant, Grem. Heb Bde Reu evenwel ook al WCT horen omarmen met een verwijzing naar DBruinooge. Met kerncentralestandpunt kan PvdAZeeland diverse kanten uit, in ruil voor regeringsverantwoordelijkheid. En lijkt ook jou Jte Veldhuis zelf geen vondst als gedeputeerde? (URosenthal/YOpstelten effect)…

  2. Het was mij ook al opgevallen dat de PvdA, na de overgang van Wouter naar Job, flink naar links is opgeschoven. Dat is hen in de regeringsonderhandelingen duur te staan gekomen. Wellicht gebeurt nu hetzelfde in Zeeland.

Reacties zijn gesloten.