De helikopter en de oorlog

Terwijl Nederlandse parlementariërs een falende minister de les spellen, maar hem geen pak op zijn duvel geven, gaat de rampspoed in Libië door. Hillen gaat na het spitsroeden lopen gewoon naar bed en grijnst voor-ie onder de wol kruipt nog een keer “Dat examen heb ik toch maar mooi afgelegd…”

En in Londen. Daar zit een even arrogante kwast met de naam William Hague te verkondigen dat de coalitie alles in het werk zal stellen om de Libische bevolking te bescherming. De nationale raad van het nieuwe Libië, wat voor kwasten zijn dat eigenlijk, wie vertegenwoordigt daar nog wie, verdient alle steun en ook aan wapens wordt gedacht. Hague zegt ook dat Kadaffi weg moet, en ja, daar is het niet om te doen, maar hij moet weg, die dictator.
En in het vrije Benghazi weten ze het al, die haven moet worden opgeknapt, aan de stranden moeten vakantiecomplexen komen voor toeristen, huizen in de stad moeten worden opgeknapt. Het kan allemaal met oliegeld zeggen de anti-Kadaffianen en het westen moet helpen.
Zou het daar dan toch om draaien.
Om Libiës gas-en olievoorraden.
Zit daarom het westen op dit spoor…
Geen woord hierover, niet van Hague, niet van mevrouw Clinton die zich meer en meer ontpopt als ijskoningin. “Libya is no Iraq…”
Jaja. En Berlusconi maakt zich dus sterk om zijn oude vriend uit Libië ergens een veilig heenkomen te laten zoeken…
De acties in Libië hebben de onbetrouwbare Kadaffi niet doen verdwijnen. Hij heeft een groot deel van het land nog in zijn greep en het ziet er niet naar uit dat daar snel iets aan zal veranderen. De oprukkende oppositietroepen – nou ja ongeregelde hordes – werden hedenvandage weer tientallen kilometers terug de woestijn in gejaagd. Onder Navo-vlag gaan straks nieuwe acties, nieuwe bombardementen (om de bevolking te beschermen) zitten er aan te komen.
Het hi-tech oorlogsgeweld kost kapitalen. De actie heeft tot op heden de VS alleen al 600 miljoen dollar gekost.
En Nederland is een oude helikopter kwijt.
Maar ja, die had Hillen eigenlijk toch al wegbezuinigd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De helikopter en de oorlog

  1. Dat soort kosten berekeningen zijn zeer betrekkelijk. De luchtmacht is er toch al en krijgt alleen tijdelijk een andere tijdsbesteding. Dat kost dus relatief weinig.

Reacties zijn gesloten.