Bedrijven en schade

De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) vindt dat het Openbaar Ministerie het Zeeuwse bedrijfsleven grote schade toebrengt door het met regelmaat te beschuldigen van zware milieumisdrijven, zo meldt het Zeeuwse Halfformaat naar aanleiding van uitspraken van vorzitter Jos van Damme van de milieuwerkgroep van de Brabants Zeeuwse Werkgevers.
Volgens Van Damme blijft er van die aantijgingen van het OM vaak weinig overeind in uitspraken van rechtbank en gerechtshoven of moeten de beschuldigingen fors worden afgezwakt.

Voorzitter Jos van Damme waarschuwt dat dit beleid er voor kan zorgen dat concerns niet nog langer willen investeren in Zuidwest-Nederland. Hij vindt het ook opvallend dat het OM in Rotterdam veel meer in gesprek is met het bedrijfsleven terwijl in Zeeland bedrijven sneller voor de rechter worden gesleept.
In Zeeland spelen er op dit moment twee belangrijke milieudossiers. Een zaak tegen Dow in Terneuzen, dat in 2006 vier milieu-incidenten niet correct meldde bij de milieuinstanties en het Thermphos-dossiers waarbij – althans volgens de commissie Mans – justitie en de provincie juist te lankmoedig zouden zijn opgetreden, waardoor de volksgezondheid in en om het Sloegebied ernstig in gevaar werd gebracht.
In het laatste geval zou het best wel eens zou geweest kunnen zijn dat de provincie juist omwille van economische motieven – het instandhouden van de werkgelegenheid bij Thermphos, toch bijna 500 banen – niet daadkrachtig is opgetreden tegen het bedrijf. Te lang te hoge emissies gedoogde en Thermphos alle tijd gunde om orde op zaken te stellen.
Hoe het ook zij, de relatie overheid-OM-bedrijven is – dat kunnen we uit de opmerkingen van Van Damme opmaken – verre van goed of op zijn minst niet meer wat-ie ooit is geweest.
Wellicht – zeker nu met de nieuwe bestuursploeg in aantocht – tijd voor, om mee te beginnen, een goed gesprek.
Kan de provincie ook duidelijk maken dat bedrijven moeten beseffen dat ook gedogen van misstanden niet door de beugel kan…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.