Geen gevaar?

“Kunstmestproducent Yara BV in Sluiskil is in Den Haag grotendeels vrijgesproken van overtredingen bij twee lekkages in april 2007. De rechtbank in Middelburg legde Yara vorig jaar september nog een boete van 140.000 euro (waarvan 60.000 voorwaardelijk) op, maar het Gerechtshof schroefde dat bedrag terug tot drieduizend euro.Bij de lekkages kwamen ammoniak en kooldioxide vrij. De rechtbank oordeelde dat de lekkages waren opgelost zonder dat was bepaald hoe hoog de concentratie was. Werknemers droegen dus mogelijk niet de juiste beschermende kleding. Het bedrijf meldde deze ongevallen niet aan de vergunningverlener. Dat stond volgens de rechtbank gelijk aan een misdrijf. Yara ging bij het Hof in hoger beroep. Dat heeft het bedrijf nu vrijgesproken van zes van de zeven aanklachten. Zo is niet bewezen dat de lekkages nadelige gevolgen voor het milieu hadden. Daarom was er geen meldingsplicht. Bovendien waren de lekkages volgens het Hof zó gering dat er geen ernstig gevaar voor de gezondheid van werknemers zou kunnen ontstaan. Yara moet alleen nog een boete van drieduizend euro betalen voor een administratieve overtreding.” Dit meldt de PZC hedenmiddag.
Let op het zinnetje “het bedrijf meldde deze ongevallen niet aan de vergunningverlener”, in dit geval de provincie dus.
In een ander geval, dat van Dow Terneuzen, werden incidenten en spills – vier in plaats van de twee bij Yara – wel gemeld bij brandweer ed, maar niet – volgens protocol – bij de provincie. Ik voorspel dan ook dat – ondanks het feit dat Dow verkeerd gehandeld heeft – de clahs tussen provincie en Dow uiteindelijk een zaak voor het hoogste rechtsorgaan in ons land wordt en nog wel met een uitspraak die te vergelijken valt met dit van vandaag.
Moeten we daar blij om zijn, niet echt…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Geen gevaar?

 1. Stan de Bakker schreef:

  Het was mij al jaren geleden opgevallen dat er nooit iets over Yara te melden viel en valt als het over spills (=morsingen) gaat. Maar wanneer er bij Dow een scheet gelaten wordt, staat de krant er bol van en volgt een inval van de Hermandat. Als ik nu bovenstaand verhaal lees, bekruipt mij toch ongewild een “Berlusconi”-achtig gevoel, en da’s hetzelfde wat ik bij Thermphos had. Die konden jarenlang dioxine lozen, zonder dat er een Groene Haan (Wiersma?) naar kraaide. Een spreekwoord zegt: wat niet weet, dat niet deert. En een ander spreekt van: met geld koop je de wereld. Combineer deze twee en je krijgt: spreken is zilver, zwijgen is geld. Hoe simpel kan het zijn?

 2. Cees Maas schreef:

  Wat een foto in je header! Zeeland heeft by far de mooiste einders. Toch?

  • Gremberghe schreef:

   Het is een winters beeld van de omstreden Hedwige, buiten de lanen, landinwaarts gekeken…
   Nou heb ik onlangs begrepen dat de einders in Friesland zeker zo mooi zijn en tegenspraak blijft in dat geval uit…

Reacties zijn gesloten.