Babbelonia over krimp,krimp,krimp

Bij Scoop in Middelburg beginnen ze spontaan te kwijlen als iemand “Krimp” roept. Het is ook een mooi woord om te roepen. Krimpkrimpkrimp…Ontvolking, leegloop, expulsiegebied, dat zijn termen waar je niets mee kunt. Nee, de aanhangers van de maakbare samenleving – en die zitten er bij Scoop – krijgen echt harde plassers van het woordje “krimp”. Ze zullen het bij het Zeeuwse Sociaal-Cultureel Planbureau wellicht niet onder-of erkennen, maar de gestage terugloop van het aantal Zeeuws-Vlamingen is natuurlijk voor het bureau een uitkomst. Ja provinciebestuur, die bezuinigingen kunnen echt niet, we zitten hier toch met een krimpregio waar we echt wat mee moeten. Ja, onderzoek is nodig echt, enne gesprekken met de bevoklking, met de maatschappelijke gremia, burgerparticipatie, ja, want doen we nu niets dan is het straks te laat….

Jaja, krimp.
Na een eerste uitgebreide babbelsessie van d”Ee tot Hontenisse over wonen nu en in 2021 begon dinsdagavond in de stede Hulst de eerste praatsessie -in een ronde van drie – over de voorzieningen in Zeeuws-Vlaanderen in 2021. Ik wilde eerst een blogpost maken waarin ik mijn ongenoegen over het verloop van de avond, het nutteloze karakter en de teleurstellende belangstelling zou melden, maar ik doe dat maar niet. OK, er zaten voornamelijk mannen van dik over de vijftig -een stuk of 60 – te luisteren naar een mislukte poging van Marco van Dorst – de ingehuurde droomkerndenker uit Graauw – om hen te enthousiasmeren en out-of-the box te deneken. Ja hallo hoor. Vervolgens lepelde onderzoeker Eric Bakker van Scoop wat getallen op, maar liet vervolgens zijn verhaal; vastlopen toen iemand vroeg of hij wist waarom in het inwonertal van Zeeuws-Vlaanderen in de jaren 1996-2005 wel was gestegen. Bakker wist niet dat Zeeuws-Vlaanderen indertijd meerdere asielzoekerscentra telde. Dus dat was ga maar terug naar huis jongen je huiswerk doen…

Nee, kritiek is op dit moment voorbarig. Er komen nog een paar bijeenkomsten en die kunnen natuurlijk die matte bedoening in Hulst zo doen vergeten. En misschien zijn er bijvoorbeeld in West-Zeeuws-Vlaanderen grote denkers (Babijn, William Gijsel en Guus -tegewoordig Guust ) die deze regio zo kunnen verlossen van het probleem van de krimp.
Krimp,krimp, krimp.
Wordt vervolgd dus….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Babbelonia over krimp,krimp,krimp

 1. Tom schreef:

  Goed idee, we gaan over de toekomst van Zeeuws-Vlaanderen praten met 50+ers! We plaatsen daarom een advertentie op pagina 16 van het Zeeuws-Vlaams Advertentieblad voor een spannende doordeweekse praatsessie op het stadhuis, want dan weten we zeker dat iedereen onder de 40 thuis blijft.
  Van uitgerekend een sociaal cultureel planbureau dat er nog steeds niet achter is hoe we de generaties moeten bereiken en aanspreken die wel veel belang hebben bij en mee zouden moeten denken over een goede duurzame toekomst van onze regio, kunnen we toch helemaal geen spectaculaire en vernieuwende visie verwachten?

 2. Ik vind krimp wel leuk. Gewoon wat dichter bij elkaar gaan wonen en meer natuur er om heen.

 3. Pingback: Tweets die vermelden Babbelonia over krimp,krimp,krimp | Gremberghe's Blog -- Topsy.com

 4. Tom Willaert schreef:

  Zeer amateuristisch! Hadden we eigenlijk iets anders kunnen verwachten van een provincie die totaal geen overkoepelende VISIE heeft en blijft hangen in de jaren 50!?
  Intentie om burgers te betrekken prima, manier waarop belabberd!

 5. Brenda schreef:

  Dit is toch volkomen zinloos. Men moet de straat op.Klembord of lappie onder de arm.
  Goeie vragenlijst maken en op de scholen de jeugd vragen wat zij belangrijk vinden.Zodat we een beeld krijgen over wat we kunnen veranderen zodat zij straks besluiten in ZV te blijven.

 6. guus langeraert schreef:

  Vanavond – 17 februari 2011 – hield men / houdt men in de Gemeente Sluis de eerste avond, maar : Waar ?
  In SinteKrus , in NummerJeen, op de Marolleput of Middelburg-mag-het-weten ……. ?

  • Gremberghe schreef:

   Het was bij mijn weten gewoon in Den Hoekzak in Oostburg. Ik geef toe de website nu2021.nl is verre van duidelijk.
   Maar goed, er volgen nog meer sessies.

Reacties zijn gesloten.