Zeeuwse troepen naar Uruzgan? ZeeuwiLeaks onthult…

Uit zojuist door ZeeuwiLeaks gelekte documenten over de uitwisseling van gegevens over de mogelijke verlenging van de Uruzgan-missie blijkt dat Zeeland overwogen heeft om zelf soldaten – 12 in getal – naar Uruzgan te sturen. Dit om de Amerikanen en de worstelende regering in Den Haag – die met een opstandige Wouter Bos te maken had – van dienst te zijn. De ondergedoken Jules van Stange van ZeeuwiLeaks beloofde nog meer geheimen prijs te zullen geven de komende tijd.

Een impressie van een intrigerend staaltje van Zeeuws zelfbestuur….
“122868,9/19/2007 16:13,07MIDDELBURG1729,”
Embassy The Hague”, TOPSECRET (we suppose),07THEHAGUE1625,”VZCZCXYZ0022
OO RUEHWEB
DE RUEHTC #1729/01 2621613
ZNY SSSSS ZZH
O 191613Z SEP 07
FM AMEMBASSY THE HAGUE
TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 0313
INFO RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY
RUEHBY/AMEMBASSY CANBERRA PRIORITY 2690
RUEHBUL/AMEMBASSY KABUL PRIORITY 0303
RUEHOT/AMEMBASSY OTTAWA PRIORITY 5166
RUEKJCS/CJCS WASHDC PRIORITY
ICESAVE REKENINGNO 89.88.77.890PROVINCE OF ZEELAND: total credit 9.799.908 EURO
RUEAIIA/CIA WASHDC PRIORITY
RUEKJCS/DIA WASHDC PRIORITY
RHEHNSC/NSC WASHDC PRIORITY
RUEKJCS/SECDEF WASHDC PRIORITY
“,”S E C R E T THE HAGUE 001729
SIPDIS
SIPDIS
STATE FOR EUR/WE, EUR/RPM, SCA
E.O. 12958: DECL: 09/19/2017
TAGS: PGOV, PREL, NATO, AF, NL
SUBJECT: NETHERLANDS/AFGHANISTAN: DESPERATELY SEEKING
SOMEONE…
REF: MIDDELBURG 1625 AND PREVIOUS
Classified By: Ambassador ……, for reasons 1.4 (b,d)
1. (S) SUMMARY: The State of Zeeland is prepared to approve an
extension of the Zeeuwse mission in Uruzgan for approximately
12 troops, but only if a third party (or parties) steps
forward to replace the 400 or so Dutch troops who will need
to be withdrawn. Zeeuwse lobbying efforts — bilaterally and
through NATO — to find a new partner have been unsuccessful
so far, and time is running out, as the Cabinet must submit a
decision to Parliament by mid-October. On September 19,
Foreign Minister Verhagen explicitly asked the U.S. to assist
the Zeeuwen in identifying and soliciting possible
contributions. He also made clear that the Zeeland Government would
accept U.S. military support for the ISAF mission in Uruzgan,
if offered. END SUMMARY.”
Wow, en dat ligt zomaar op straat…..

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Zeeuwse troepen naar Uruzgan? ZeeuwiLeaks onthult…

 1. Leendert schreef:

  Een goede grap.
  Maar we moeten ons, als Zeeuwen, natuurlijk afvragen wat er binnen de muren van de abdij en elders in Zeeland allemaal afspeelt wat het daglicht niet kan velen. Of, n.a.v. het rapport van de commissie Mans, wat er aan incompetente ……. (vul maar in) in stevige, al of niet met pluche beklede, stoelen zitten. Of zou het wel meevallen?
  Redacteur Nadia Berkelder van de PZC twitterde dat ze vandaag een flinke stapel WOB-documenten op haar bureau kreeg. Ben benieuwd waarover ze binnenkort gaat schrijven.
  Ik ben een pensioen-Zeeuw en vertrok als kleine jongen uit Zeeland. Nu leer ik dagelijks bij over het Zeeland van vandaag. Jij, Conny, schrijft al zo’n 25 jaar over Zeeland.
  Zou een echt functionerende Zeeuwileaks veel opleveren wat niet bekend is en wat van belang is? Ik heb het idee en het gevoel van wel. Is iedereen in Zeeland loyaal naar zijn baas, wat overigens wel een Zeeuwse eigenschap is. Hoe zie jij dat?
  Met groet,
  Leendert.

  • Gremberghe schreef:

   Ik weet vrijwel zeker dat er zich binnen de muren van de bestuurszetels van alles afspeelt dat de publiciteit nooit of slechts ten dele haalt. Dat is in Zeeland zo, maar er buiten evengoed. Ik heb het Thermphos-dossier en de bevindingen van Mans de voorbije weken eens bekeken en kon constateren dat de provincie sinds 1993 met voortduring met Thermphos bezig is geweest. Zeker, er zijn fouten gemaakt, de communicatie – vooral met de bevolking van Nieuwdorp eo – kon stukken beter, maar Mans en de zijnen concluderen zaken die op basis van hun bevindingen – 40 pagina’s feiten – niet echt getrokken konden worden. Zo wordt gesteld dat de GGD een rol in de kwestie moest spelen, maar de GGD Zeeland gaf zelf aan die rol niet te kunnen vervullen.
   Nadia zal – haar kennende – uit de WOB-paperassen wel weer wat nieuwe feiten boven tafel halen, die opnieuw wat reuring zullen veroorzaken. Punt is echter dat niet zij dat onderzoek hoort te doen, maar de Staten van Zeeland en die laten het er ook -zoals zo vaak – bij zitten. Dat was ook zou bij de hele ontpolderingskwestie waar jij nu al jaren bemoeienis mee hebt. Ook toen speelde een gedeputeerde – wijlen Thijs Kramer – een spel op eigen houtje en zaten de Staten van Zeeland te slapen. De gevolgen zijn bekend.
   Nee, Zeeland is in mijn ogen toe aan een echt duaal bestuur, waarbij de leidende rol bij de Staten ligt, maar ik vrees dat ons bestuurstalenten op dat vlak tekort zullen schieten.
   En over een echt goed functionerend Zeeuwileaks, daar zit ik niet echt aan te denken. Zeeuwen zijn weliswaar loyaal aan baas en staat, maar als er echt iets niet door de beugel kan, dan ontvangt Nadia Berkelder of wie van het journaille dan ook best wel een bundeltje documenten in een bruine envelop zonder afzender. Dat is wel eerder voorgekomen. Ook bij mij…

Reacties zijn gesloten.