PZC en Stem doen Wegener pijn

Omdat het Zeeuwse Halfformaat het ontzettend druk heeft met de zoektocht naar oud-Zeeuwen in het door overstromingen getroffen zuidelijke deel van het Australische Queensland zal het zelf niet melden dat de krant zelf door een foefje in Zeeuws-Vlaanderen Wegener in de rode cijfers heeft gesleurd.
Het krantenconcern heeft geld – zo’n twintig miljoen – op zij moeten zetten om de door de Nma oplegde boete te kunnen betalen als het beroep dat het concern heeft aangetekend verkeerd afloopt. De kans dat dit gebeurt wordt dus ook in Apeldoorn redelijk hoog ingeschat.

Wat hadden PZC en BN/De Stem ook alweer gedaan. De lezers van met name de laatste titel weten dat als geen ander; ze hebben de twee titels samengevoegd, de redacties ineengeschoven en abonnees voorgespiegeld dat de twee titels bleven bestaan, maar vervolgens wel zo ver gaan dat de kranten identiek aan elkaar werden.
Het tegensputteren van de hoofdredacties vorig jaar sloeg nergens op.
De kranten zijn identiek en
de boete van de Nma zal uiteindelijk wel betaald moeten worden.
Overigens is het niet alleen de boete die de bedrijfsresultaten van Wegener belast. Ook het gedoe rond het gratis Dagblad De Pers doet het concern pijn. De NVJ-site Villamedia produceerde bijgaand bericht ter uwer informatie:
“Uitgeverij Wegener heeft over 2010 verlies geleden als gevolg van de advertentie-overeenkomst met het gratis dagblad De Pers en een reservering voor een door de NMa opgelegde boete. Dat meldt de uitgeverij donderdag. Het bedrijf neemt een buitengewone last van 63 miljoen voor belastingen voor verwachte verliezen op de overeenkomst met het De Pers, in verband met de aanzienlijk lager dan verwachte omzet van het gratis dagblad. Wegener betaalt de komende 11 jaar een vast bedrag aan De Pers voor het recht om advertenties in het dagblad te verkopen. Verder is 20 miljoen gereserveerd voor de NMa boete. Wegener schrijft wel dat het er naar ‘streeft dit verlies te beperken door uitoefening van de contractuele rechten van Wegener om het uitgeefmodel van De Pers te wijzigen.’
De NMa heeft Wegener een boete opgelegd wegens het wegens het overtreden van voorwaarden die zijn gesteld aan de overname van de VNU Dagbladengroep in 2000. Wegener betwist de boete nog.
Geschoond voor bijzondere posten steeg het bedrijfsresultaat van Wegener met 10 procent tot circa 63 miljoen euro, ondanks een dalende advertentieomzet. Het bedrijf zal proberen de verliezen te beperken door gebruik te maken van zijn recht om het uitgeefmodel van De Pers te wijzigen.
Wegener stelt dat het onzeker is welk bedrijfsresultaat in 2011 kan worden gerealiseerd, onder andere vanwege de verwachte sterke stijging van de prijs van papier. Het bedrijf verwacht een stijgende omzet uit advertenties, dankzij groeiende inkomsten uit online-reclame. De vooruitzichten voor de omzet uit advertenties in gedrukte media zijn nog onzeker.
De omzet van Wegener daalde in 2010 met 9 procent, vooral door de verkoop van AD NieuwsMedia en een drukkerij in Den Haag. Exclusief deze verkochte onderdelen daalde de omzet met 2 procent, door lagere advertentieinkomsten.
De advertentieomzet voor print uit de voortgezette activiteiten daalde met 6%, waarbij de daling in de tweede helft van het jaar 8 procent bedroeg. De omzet uit oplage steeg met 2 procent in 2010.
De financiele positie verbeterde tot een nettoschuld van circa 88 miljoen euro eind 2010, tegen 117 miljoen een jaar eerder.”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

Eén reactie op PZC en Stem doen Wegener pijn

  1. Pingback: Tweets die vermelden PZC en Stem doen Wegener pijn | Gremberghe's Blog -- Topsy.com

Reacties zijn gesloten.