Zeelandontwaak vindt voedingsbodem..

En dan nog zijn er mensen die beweren dat ik geen positieve bijdrage aan de samenleving zou willen leveren.
Zeeuws Halfformaat dank:
“Actieplan voor digitale snelwegen
door Harmen van der Werf. donderdag 13 januari 2011
Begin 2010 ontstond het initiatief Zeeland Ontwaak. Burgemeester Jan Lonink nam het manifest van Zeeland Ontwaak in ontvangst. Sindsdien is er in stilte verder gewerkt. Foto Peter Nicolai
TERNEUZEN – Zeeuws-Vlaamse bedrijven, instellingen en gemeenten zetten samen de schouders onder vernieuwing van digitale snelwegen in de streek.

Voor de economische en sociale ontwikkeling van Zeeuws-Vlaanderen is dat hard nodig, is begin deze week vastgesteld tijdens een drukbezochte bijeenkomst van samenwerkingsverband Uwnieuwetoekomst in het gemeentehuis van Terneuzen.

Begin 2010 ontstond het initiatief Zeeland Ontwaak, van medewerkers van het Terneuzense computerbedrijf Vinfotech en internetdeskundige Conny van Gremberghe uit Hulst. Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Zeeland dreigen volgens hen hopeloos achterop te raken als er niet flink wordt geïnvesteerd in snelle breedbandverbindingen voor computerverkeer. Burgemeester Jan Lonink nam het manifest van Zeeland Ontwaak in ontvangst. Sindsdien is er in stilte verder gewerkt door de drie initiatiefnemers, richting gemeenten, provincie, nutsbedrijf Delta (ook eigenaar van Zeelandnet) en de Europese Unie.

Concrete resultaten zijn nog niet geboekt, maar de geesten zijn wel rijp gemaakt voor investeringen in vernieuwing van de digitale snelwegen. De bijeenkomst begin deze week in Terneuzen geeft daar blijk van. De gemeenten, woningcorporaties, Dow, de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en ZorgSaam waren onder meer vertegenwoordigd. Het wiel hoeft in elk geval niet zelf te worden uitgevonden. Gijs van Hesteren van het Friese Kabel Noord was aanwezig om uit de doeken te doen hoe zijn bedrijf in nieuwe internetverbindingen heeft geïnvesteerd. Zo zijn middelbare scholen op Schiermonnikoog en Ameland met het vasteland verbonden, waardoor leerlingen op afstand lessen kunnen volgen en de (te) kleine scholen kunnen blijven bestaan.

De Terneuzense wethouder Jaap Bos (CDA, economie) is onder de indruk van de activiteiten van Kabel Noord. Die kunnen als voorbeeld dienen voor Zeeuws-Vlaanderen. Het is nu de bedoeling tot ‘een realistisch actieplan’ te komen, aldus Bos. Hij wil er vaart achter zetten. “De groei van het digitaal verkeer is spectaculair, 30 tot 40 procent per jaar. De capaciteit van de digitale snelwegen moet omhoog.”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.