Universiteit in Middelburg

De Roosevelt Academy in Middelburg scoort het beste van alle University Colleges in Nederland. De bachelorsopleiding in het stadhuis van Middelburg scoort een rapportcijfer van 8,4 op een schaal van tien en dat is hoog. Ik heb het al eens eerder geschreven, als er een man is die een lintje of de titel sierzeeuw zou verdienen, dan is het Hans Adriaansens wel, de dean van het Roosevelt.
Hij heeft kans gezien om binnen luttele jaren in Middelburg iets neer te zetten waar hij, zijn medewerkers en heel Zeeland trots op kunnen zijn. De bakker van Domburg kan daar met zijn InHolland en HZ-Zeeland ervaringen lering uit te trekken.

Het is eigenlijk vreemd dat tegen de komst van het University College naar Middelburg in eerste instantie zoveel weerstand bestond. Het stadhuis zou door die studenten worden geruïneerd, bejaarden moesten hun woonstek verlaten om de studenten aan woonruimte te helepen en meer van dat soort oprispingen waren er. Waar zijn die criticasters gebleven? Zijn ze dood, begraven, verhuisd?
Ook vanuit de politiek was er verzet.
Dat hele gedoe zou een bodemloze put worden…
Provincie en gemeenten zouden de gaten in de begrotingen jaarlijks mogen dichttimmeren…
Waar zijn de criticasters gebleven?
Kijk, de RA houdt opgroeiende academische talenten uit Zeeland echt niet veel langer in Zeeland dan de drie jaar die ze in Middelburg kunnen doorbrengen. Na de bachelorsopleiding vliegen de meesten gewoon uit, naar Amsterdam, Londen, the States of verder.
Doordat mijn dochter het RA gevolgd heeft – en vervolgens via Toronto nu in Londen terecht is gekomen – ben ik op de hoogte van de omzwervingen van een flink aantal van haar studiegenoten en -vrienden. Jonge mensen die niet alleen in Middelburg hoge ogen gooiden, maar dit nu ook elders doen. Vraag hen waarom het hen zo goed afgaat en ze zullen allemaal antwoorden dat de basis die zij hebben meegekregen in Middelburg hen elders een voorsprong biedt. Verdere voordelen die zij noemen zijn de kleinschaligheid en het enthousiasme van de docenten.
Kijk, dat is nog veel beter dan die 8,4.
Als jonge mensen mondiaal dit soort verhalen doen over een klein University College in Middelburg Zeeland, dan zijn die gasten de beste ambassadeurs die Zeeland zich kan wensen.
Zeeland koestert de ontwikkeling van talent, zo zou het moeten zijn, zelfs al komt dat talent tot volle wasdom elders.
Zeeland zou daarom ook het RA meer moeten koesteren en Adriaansens en Co de kans moeten bieden om het RA te vervolledigen, zodat binnen afzienbare tijd ook in Middelburg mastersopleidingen kunnen worden gegeven.
Dat zou nog eens mooi zijn…

https://www.gremberghe.nl/cms/wp-admin/post.php?post=2387&action=edit

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Universiteit in Middelburg

 1. Edy van Driel schreef:

  Hallo Conny,

  Je blog maakt het nodige bij me los. Ten eerste merk ik dat ik het (wat opleiding betreft) nog steeds jammer vind dat ik te vroeg ben geboren. Ik had graag mijn opleiding in Zeeland bij de succesvolle RA gevolgd. Maar ach, Tilburg was ook leutig.

  Het stukje over de initiële weerstand tegen de RA is ook erg herkenbaar. Het lijkt me echter een algemeen probleem in Zeeland. Deze argwaan of weerstand tegen elk nieuw initiatief of elke verandering lijkt soms een Zeeuws(-Vlaams) trekje. Het is (naast enorm veel positieve) een negatief karaktertrekje dat ik regelmatig terugzie in mijn moederland.

  Gelukkig voor Zeeland geldt dit echter niet voor iedereen en zijn er toch nog genoeg eigenwijze doorzetters die zich niets aantrekken van deze primaire scepsis, weerstand en tegenwerking van de omgeving. Zij gaan gewoon stoïcijns door met het verwezenlijken van het idee waarin ze heilig geloven. (voorbeelden genoeg)

  Het is misschien een boude stelling, maar wellicht dat een dergelijke instelling zou kunnen bijdragen tot het veranderen van Zeeland in een groei- ipv krimpregio. Creativiteit, innovatie en nieuwe initiatieven moeten de ruimte krijgen om Zeeland op een positieve manier op de kaart te zetten. De Roosevelt Academy is daar een mooi voorbeeld van.

 2. Tom Willaert schreef:

  De beste ambassadeurs van Zeeland zullen de Zeeuwen zelf moeten zijn.
  Nogmaals: de cultuur van denken moet om. We hebben meer “breekijzers” nodig die bereid zijn hun nek uit te steken en te volharden.
  Positief is dat er sowieso een discussie is losgebarsten tussen voor- en tegenstanders en dat virus verspreid zich snel. Opmerkelijk toch! Er zijn genoeg mensen die een geluid laten horen die onze streek in de 21e eeuw willen trekken! Dat mag dan ook wel eens gezegd worden. Nu komt het erop aan niet alleen maar te praten maar ook te doen!

 3. Pingback: Tweets die vermelden Universiteit in Middelburg | Gremberghe's Blog -- Topsy.com

Reacties zijn gesloten.