Zeeland als nieuwe mijnstreek…

Mooi stuntje van de World Information Service on Energy (Wise). Winbare voorraden uranium in Zeeuwse bodem. Delta kan straks kiezen voor kernbrandstof uit eigen bodem. Ja hoor, een oud rapportje van de Rijks Geologische dienst herontdekken en dat dan als grote waarheid presenteren als de discussie rond kernenergie weer eens oplaait.
Winbare voorraden? Ik durf het te betwijfelen.

Op een diepte van 150 meter? Op Schouwen en bij Kapelle. Ja hoor.
Dat er uranium in de grond zit geloof ik best, maar zo zal de Rijksgeologische dienst in de jaren her ook wel ontdekt hebben dat er steenkool, antimoon en of wellicht kwik en zilver in de Nederlandse, dan wel Zeeuwse bodem zit.
Maar winbaar?
Ja, wat is winbaar. Alles is winbaar.
Als de kosten voor winning echter vele malen groter uitpakken dan die gemaakt worden in Namibië, Congo, Australië of Kazakstan, dan gaat er in Zeeland nevernooitnie een spa de grond in.
Nee, het is en blijft een redelijke ludieke actie van Wise om aandacht te vragen voor de milieugevolgen van de winning van de stralingsgevaarlijke stof. En die zijn ook gigantisch. Ten eerste moet enorme hoeveelheden uraniumhoudende grond ontgraven worden op heel kleine hoeveelheden bruikbaar erts te winnen. De radioactieve grond wordt vervolgens weer gedumpt en maakt hele gebieden weer ongeschikt voor andere doeleinden.
Vertaal je die activiteiten, zoals ze nu plaatsvinden in Afrika en Kazakstan naar Zeeland, dan zou heel de provincie met zo’n mijn onbewoonbaar kunnen worden verklaard. Wise kweekt awareness zoals dat heet, maar ofdat ze hun doel met deze actie denken te behalen vraag ik me af.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.