Weergekte (bijgewerkt)

De preoccupatie van de hedendaagse mens met het weer gaat eigenlijk in mijn ogen een beetje tever. Kijk, dat de boer en de visserman het weer in de gaten houden, dat is verklaarbaar en begrijpelijk, maar dat tegenwoordig Jan en Alleman het fijne wil weten van de nachtelijke millimeters tussen Westdorpe en de Kop van Schouwen, dat vind ik van de zonde. En die weeralarmen, die maken het nog zotter, want – of het door de zeespiegelrijzing of het broeikaseffect komt ik weet het niet – iedereen gaat een beetje autistisch doen als op tv of radio de weermannen echte rampspoed aankondigen.
De politie en de ANWB doen er dan nog wat schepjes bovenop door de mensen aan te raden vooral binnen te blijven, niet de straat op te gaan, onder de trap te schuilen.

De voorbije dagen was de weergekte te.
Kijk, ik houd absoluut niet van sneeuw.
Temperaturen beneden de nul graden Celsius staan me niet aan.
Vorst en ik gaan niet samen en daar kan Beatrix niks aan doen.
Als straks de dooi komt ga ik overigens niet staan juichen alsof we bevrijd zijn van het kwaad.
Ik besef maar al te goed dat over luttele dagen de winter weer van zich kan doen spreken.
Dat de sneeuw weer in pakken neerdaalt.
Sommige mensen vinden het prachtig, zo’n witte deken die langzaam maar zeker tot smurrie verwordt.
Van mij mogen ze blij zijn zo lang het duurt, maar laat ons aub het weer weer zijn oude waarde geven.
Zonder die alarmen, die gektes en dat autistisch gedoe.
Het weer is veranderlijk.
Altijd, in onze contreien
en neem daar genoegen mee…
“Vannacht is er met name in Limburg en oostelijk Brabant kans op ijzel, waardoor het lokaal zeer glad kan worden. Woensdag kan het op meer plaatsen in het land ook weer sneeuwen. Blijf de waarschuwingen en weerberichten dus volgen. Het KNMI heeft voor het hele land nog altijd waarschuwingen uitstaan voor gevaarlijk weer in vanwege gladheid door opvriezing en bevriezing van sneeuwresten. Het winterweer is voorlopig nog niet voorbij. In de nacht van maandag op dinsdag trok een sneeuwgebiedje vanuit het zuidwesten over het land maar gaandeweg nam de intensiteit van de neerslag af. De neerslagmeters kregen in de zuidwestelijke helft 2 tot 4 mm in de vorm van sneeuw. De meeste sneeuw ligt nog steeds in Zeeland, zo’n 15 tot 20 cm. Wilhelminadorp meldde dinsdagochtend 26 cm, Wijk aan zee 25 cm en Zandvoort 21 cm. In de rest van het land ligt op veel plaatsen 10 tot 15 cm. De minste sneeuw wordt aangetroffen in het noorden, waar het landschap lokaal nog altijd groen is. Met het kwakkelweer in aantocht zal de sneeuwlaag op meer plaatsen gaan minderen, maar op veel plaatsen ligt zoveel sneeuw dat het ook tijdens de Kerst in een deel van het land wit zal zijn.”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Weergekte (bijgewerkt)

  1. Zwingodin schreef:

    Mee eens. Maar weet je wat het leuke is van een autistisch weeralarm? Totale eenzaamheid in het Zwin, zie mijn blog. En ik kan je verzekeren: dat is een verworvenheid voor een godin. Gemiste kans voor de mediavolgelingen natuurlijk dat wel.

Reacties zijn gesloten.