Corporaties zoeken huurders in Vlaanderen

Wooncorporaties zoeken hun (aanvullend) heil over de grens. Op hoop van zegen.Zuidelijke corporaties lokken Belgen naar hun woningen De koepel der wooncorporaties Aedes bericht hetvolgende: “21 december 2010
Vijf corporaties uit Zeeland en Brabant onderzoeken de mogelijkheid om Vlamingen naar hun woningen te ‘lokken’. Ze hopen dat het tekort aan betaalbare woningen in Antwerpen, Brugge en Gent de Belgen verleidt om naar Nederland te komen. Daar ligt krimp immers op de loer.

Doorkijkwoningen
Sinds oktober trekt de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) dit experiment Grensoverschrijdend wonen, dat enkele jaren duurt. Roeland Kreeft van de SEV denkt niet alléén strandliefhebbers te trekken naar Zuid-Nederland: ‘Ik denk dat de beschikbaarheid van woningen de belangrijkste pullfactor is. In Vlaanderen wacht je vijf jaar op een woning, terwijl je in Zeeuws-Vlaanderen soms zo terecht kunt. En dat in een kwalitatief gebied.’ Obstakels zijn er ook. ‘Zo noemen Belgen onze doorzonwoningen doorkijkwoningen.’

Hoe de Nederlandse woningcorporaties de Vlamingen gaan verleiden is nog niet bekend. ‘We willen eerst weten wat de markt is. Bij die zoektocht betrekken we Belgische partners. De volgende stap in het proces is om te kijken hóe we de markt op gaan.’

Corporaties
Betrokken corporaties zijn Clavis en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen uit Terneuzen, Woonstichting Hulst, R&B Wonen (Heinkenszand) en Wonen West Brabant in Bergen op Zoom. Ook de provincie Zeeland participeert in het experiment van de SEV. Aedes is co-financier van de krimpexperimenten. ” Wordt dus vervolgd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.