Energielabel en de boetes van Hansje

Het energielabel voor koophuizen lijkt niet aan te slaan. In de drie jaar dat het label nu bestaat heeft hooguit één op de vijf verkochte huizen zo’n keurmerk. Dat valt op te maken uit de jongste cijfers van agentschapNL, het energiebureau van het ministerie van Economische Zaken en de verkoopcijfers van de makelaarsvereniging NVM. In de afgelopen drie jaar werden 1,7 miljoen energielabels verstrekt. Maar het merendeel was bestemd voor huurwoningen, slechts 85.000 voor koophuizen en dat terwijl er in de genoemde drie jaar meer dan 430.000 woningen van eiganaar wisselden.
Het NOS-journaal meldt het en gaat over tot de orde van de dag. De sneeuw en bijkomende ellende, dan wel festiviteiten op stations en luchthavens.
Het energielabel voor woningen is dus een flop.
Zit er iemand mee?
Ik dacht van niet.
Althans, als we het hebben over gewone mensen met of zonder woning.
Maar wacht, de energiebedrijven die hebben er wel moeite mee.
Die durven nu te pleiten voor strengere regels en sancties.
Bijvoorbeeld in de vorm van boetes of hogere belasting voor huiseigenaren zonder energielabel.
“Het belang van de energiebedrijven is dat ze zich verantwoordelijk voelen voor het stimuleren van energiebesparing”, zegt voorzitter Hans Alders van Energie-Nederland, de vereniging van energiebedrijven.
Hoort wie het zegt, Hansje Alders,
de voormalige tassendrager van Wim Kok,
de grootgrossier in commissariaten,
het vleesgeworden vriesvak van de sociaal-democratie.
Omdat iets volstrekt overbodig wordt geacht vindt Hansje dat er boetes worden uitgedeeld.
Ga toch weg Alders…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Energielabel en de boetes van Hansje

  1. Tom schreef:

    Een bedrijf dat energie verkoopt en zegt dat we energie moeten besparen is net zo geloofwaardig dan een bakker die zegt dat we minder brood moeten eten.
    Niet verzonnen, het energielabel is bedacht omdat het extra werkgelegenheid zou scheppen. Een beetje een communistisch idee dus.

  2. pascal schreef:

    mijn woning is gewaardeerd op label C (gekeken naar vergelijkbare woningen van het zelfde type) ik heb inmiddels hr++ glas in de gehele woning, dak isolatie en vloer isolatie de laatste twee voorzieningen heb ik zelf aangebracht ik ben toevallig erg handig, NU MOET IK GAAN BEWIJZEN DAT MIJN HUIS ZUINIGER IS DAN HET GEMIDDELDE VAN HET ZELFDE TYPE ROT TOCH OP IK BETAAL DIE BOETE WEL

Reacties zijn gesloten.