Wind

Als Nederland zijn duurzame energie-doelstellingen wil halen moeten er de komende jaren zeker tweeduizend windmolens nog gebouwd worden. Om horizonvervuiling wat tegen te gaan hadden de ruimtelijke plannenmakers op de ministeries in Den Haag bedacht om de nog te bouwen turbines te bundelen. In dit blog berichtte ik daar eerder over. In Zeeland zouden er nog tientallen molens de komende jaren bijkomen. Gedeputeerde Harry van Waveren kantte zich op voorhand al tegen deze plannen, maar aangezien de plannen slechts nog papier zijn en Harry straks exit is is het de vraag of er daadwerkelijk iets van terechtkomt. Van de bouw, maar ook van het verzet ertegen.

Hoe het ook zij. Liefhebbers van de open ruimte, tegenstanders van de moderne vijanden van Don Quichotte mogen zich gelukkig prijzen in de Partij voor Vrijheid en Vergezichten (PVV) die van de molens af wil. Te beginnen in Hero Brinkmans thuisprovincie Noord-Holland
Brinkman vindt alle windmolens maar ‘subsidieverslindende objecten’ die bovendien ook nog eens het ‘mooie Hollandse landschap verpesten’. En da’s dan een reden te meer voor de PVV om de afbraak van alle molens te eisen.
Voor een populistische partij weer een prachtitem om mee te scoren. Zeker provinciaal, want tot op heden heeft nog geen enkele partij zich nadrukkelijk tegen de draaiende giganten gekeerd. Ook in onze contreien niet. Het is mooi dat de PvdA in Terneuzen bijvoorbeeld de Koegorspolder, met zijn 22 megaturbines, tegenwoordig omschrijft als de schandvlek van Zeeuws-Vlaanderen, maar verder zijn de sociaal-democraten nooit gekomen. Sterker nog, hun opinie wordt door vrijwel alle politieke clubjes gedeeld.
Nee Brinkman en de grote leider hebben hier weer een item gevonden waar ze zelfs mee in het schone, maar waarlijk met molens bevuilde Friesland kunnen scoren. Alles het beige kabinet (u weet bruin mag niet gezegd worden) straks ook alle subsidies laat opdrogen voor de molenbouwers, dan kunnen Brinkman en Co met een beetje wind te zaaien weer een storm oogsten.
De problemen voor het Deense Vesta, een bedrijf dat in heel Europa windmolens bouwt, kunnen alleen nog maar grotere worden. Vorige week meldde het bedrijf dat de bouw van de molens in Nederland vrijwel geheel is stilgevallen. Vesta ziet zich gedwongen massaal medewerkers te ontslaan. Bouwde Vestas voorheen zestig tot zeventig turbines voor windmolens, vorig jaar bleef het aantal steken op elf in heel Nederland. Volgens Vestas is de terugval te wijten aan gebrek aan visie bij de Nederlandse overheid. “De regels veranderen voortdurend, waardoor de onzekerheid binnen de sector erg groot is”, liet een woordvoerder van het bedrijf weten.
Brinkman en de PVV zullen – als het aan hen ligt – aan die onzekerheid voorgoed een eind maken.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Wind

  1. We moeten m.i. doorgaan met het investeren in en experimenteren met windenergie, wel wetende dat het voorlopig nog niet loont. Hetzelfde geldt voor zonne-energie.
    Het moet echter geen religie worden zoals het nu bij de groene maffia is.

Reacties zijn gesloten.